Sociologie voor gezondheidszorg en verpleegkunde - Van Pernis, H., ....-; Keukens, Rob, ....-; Stapel, Jan, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2000)
Een studieboek voor de HBOV. In het eerste deel wordt een inleiding in de sociologie gegeven. Daarbij komen allerlei belangrijke begrippen als normen en waarden, cultuur, roltheorie en macht aan de orde. In het tweede deel wordt ingegaan op het belang van de sociologie voor de verpleegkundige. Professionalisering, zelfzorg en mantelzorg, rollen van zorgvrager en verpleegkundige komen aan de orde. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van citaten om de tekst te verduidelijken en te verlevendigen. Elk hoofdstuk bevat studieopdrachten om de stof eigen te maken. Doordat er aandacht wordt besteed aan het historisch perspectief en daarmee de veranderlijkheid van opvattingen, is het een heel praktisch en duidelijk studieboek. In deze druk is het cijfermateriaal geactualiseerd. Verder kwam een aantal tekstgedeelten te vervallen of werd omgewerkt of door nieuwe vervangen. (Mr. J.J. van Haastrecht) © NBD Biblion
Keywords: Medische sociologie