België voor beginners : wegwijs in het Belgisch labyrint - Vande Lanotte, Johan, 1955-; Bracke, Siegfried Theofiel Hortense, 1953-; Goedertier, Geert, ....- (Brugge : Die Keure, 2003)
Inhoudsopgave Woord vooraf Inhoud Inleiding - Het Belgisch recht: publiekrecht en privaatrecht DEEL 1 DE ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET BELGISCH PUBLIEKRECHT I. De grondwet: basis van het Belgisch publiekrecht II. De kenmerken van de Belgische staat III. De belangrijkste evoluties sedert 1830 IV. De hirarchie van de rechtsnormen DEEL 2 DE FEDERALE OVERHEID I. De wetgevende macht II. De uitvoerende macht III. De rechterlijke macht DEEL 3 DE GEMEENSCHAPPEN EN DE GEWESTEN I. Drie gemeenschappen en drie gewesten II. De asymmetrische structuur van het federale Belgi III. De bevoegdheden van de gemeenschappen en de gewesten IV. De werkwijze van de gemeenschappen en de gewesten V. Bijzonderheden over de Brusselse instellingen DEEL 4 DE GEMEENTEN, DE PROVINCIES EN DE OCMW·S I. De gemeenten II. De provincies III. Het OCMW DEEL 5 DE INTERNATIONALE RECHTSORDE I. De Verenigde Naties II. De Raad van Europa III. De Europese Unie DEEL 6 DE RECHTEN EN VRIJHEDEN I. Gelijkheid en non-discriminatie II. Rechten ter bescherming van de fysieke persoon III. Rechten ter bescherming van de psychische persoon IV. Het recht op eigendom V. Sociaal-economische rechten VI. De rechten van het kind VII. Rechten die voortvloeien uit bestuurlijke vernieuwing TEKST VAN DE BELGISCHE GRONDWET TREFWOORDENREGISTER BIJLAGE: NUTTIGE WEBSITES INFORMATIE OVER DE COMPUTERTOETSEN LIJST VAN DE ILLUSTRATIES
Keywords: België -- Politiek; België -- Staatsinrichting; België; Politiek; Recht -- België; Recht; Staatsinrichting