De rol van serotonine in het psychisch functioneren - Audenaert, Kurt, 1964- (Mechelen : Kluwer, 2003)
Vanuit evolutief standpunt is serotonine een oude molecule die bij de mens een ingrijpende rol speelt. Onderzoek toont aan dat stress deze stof en haar receptoren in de hersenen beïnvloedt en verstoort. Daarnaast spelen wijzigingen in het serotoninemetabolisme een rol in eet-, stemmings- en angststoornissen en is impulsief gedrag in sterke mate gerelateerd aan een verminderde hoeveelheid serotonine van belang. Vandaar dat deze stof ook een aangrijpingspunt kan vormen voor preventie en behandeling van verschillende psychische ziektebeelden.
Inhoudsopgave 1 Serotonerg systeem 1.1 Inleiding 1.2 Complexiteit van het zenuwstelsel 1.3 Neurotransmitters 1.4 Serotonine 2 Invloed van serotonine op het functioneren in normale omstandigheden 2.1 Inleiding 2.2 Algemene rol van serotonine voor motorisch en sensorieel systeem 2.3 Serotonine en de stemming 2.4 Serotonine en cognitieve processen 2.5 Stress, serotonine en sociale positie 3 Serotonine, gestoorde functies en ziektebeelden 3.1 Inleiding 3.2 Depressie 3.3 Impulsiviteit 3.4 Angststoornissen 3.5 Eetstoornissen 3.6 Schizofrenie 3.7 Serotonine en verslaving 3.8 Serotonerg syndroom 4 Serotonerge medicatie 4.1 Inleiding 4.2 Types van serotonerge geneesmiddelen 4.3 Antidepressiva 4.4 Neuroleptica 4.5 HT1 4.6 HT3 4.7 HT4 5 Preventieve strategieën serotonine 5.1 Preventieniveaus 5.2 Theoretisch denkmodel 5.3 Stress en depressie +/- een lineair model 5.4 Preventieve strategieën
Keywords: Medische psychologie -- Psychiatrie; Serotonine