Je kind in een ander gezin : private gezinsplaatsing en kansarme gezinnen - Vanhee, Lieve, ....-; Demeyer, Barbara, ....-; Corveleyn, Jozef, ....- (Antwerpen : Garant, 2003)
Een steunend sociaal netwerk kan voor gezinnen een belangrijke hulp zijn bij de opvoeding. Ouders die niet of minder op een dergelijk versterkend vangnet een beroep kunnen doen, worden extra in hun draagkracht belast. Dit boek neemt private gezinsplaatsing onder de loupe: een vorm van gezinsondersteunende pleegzorg waarbij een kind voor korte tijd in een ander gezin wordt opgevangen. Diverse aspecten komen hier aan bod, zoals de toegankelijkheid van de werkvorm, de ondersteunende functie, het respect voor de ouderrol. De bevindingen resulteren in aanbevelingen voor beleid en praktijk. Deze publicatie wil bijdragen aan het creëren van steunende samenspraak tussen mensen en tot een beter begrip voor ouders die zich in de samenleving vaak in de kou voelen staan
Inhoudsopgave : (verkort):Hoofdstuk 1 Probleemstelling en onderzoeksmethode: Inleiding en probleemstelling - Enkele gegevens over private gezinsplaatsing - Methodologie en onderzoeksverloop - Opmerkingen vooraf Hoofdstuk 2 Perceptie van private gezinsplaatsing door ouders: Inleiding - Perceptie van de aanleiding tot private gezinsplaatsing - Bekendheid met private gezinsplaatsing en toeliding - Hoe het is om hulp te moeten vragen - De stap zetten naar private gezinsplaatsing - Verloop van de eigenlijke opvang - De betekenis van de opvang - Hulpverlening door de dienst private gezinsplaatsing - Hoofdstuk 3 Perceptie van private gezinsplaatsing door opvangouders: Inleiding - Keuze voor private gezinsplaatsing - Perceptie van het gezin van het opgevangen kind - Contact tussen gezin en opvanggezin - De betekenis van de plaatsing - Begeleidingsaanbod van de dienst - Knelpunten Hoofdstuk 4 Samenvattende conclusies en aanbevelingen
Keywords: Pleegzorg -- Kansarme kinderen; Sociale agogiek -- Welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening