Dementie : medisch, psychosociaal, ethisch en preventief - De Deyn, Peter Paul, ....- (Mechelen : Kluwer, 2004)
Dementie is een aandoening die door de vergrijzing van de bevolking relatief steeds meer mensen direct of indirect zal treffen. De auteur belicht in eerste instantie de medische en psychosociale aspecten van deze aandoening. Zowel de diagnostische mogelijkheden als de verschillende types van behandeling krijgen toelichting. Daarnaast wordt aangegeven welke factoren bevorderend dan wel beschermend werken voor het ontstaan of het verergeren van dementie (preventie). Aan de ethische vragen die samenhangen met deze aandoening (onder meer autorijden, beslissingsbekwaamheid, deelname aan onderzoek, beperking bewegingsvrijheid, levenseinde en living will) wordt ook ruimschoots aandacht geschonken. Tot slot vindt de lezer hier een praktische gids met alle adresgegevens van instellingen of personen die bij de behandeling en de opvang of begeleiding van de persoon met dementie of diens omgeving betrokken zijn. (flaptekst)
Inhoudsopgave (verkort) 1. Omschrijving en situering van de problematiek 2. Epidemiologie 3. Bevorderende en beschermende factoren 4. Belasting voor patiënt en zijn omgeving 5. Voorzieningen voor dementerenden en personen met geheugenstoornissen in het algemeen 6. Strategieën voor primaire preventie 7. Strategieën voor secundaire preventie 8. Behandeling van dementie 9. Ethische en juridische overwegingen 10. Interessante adressen, telefoonnummers en websites 11. Bibliografie 12. Trefwoordenlijst
Keywords: Dementie; Klinische psychologie -- Specifieke problemen