Rugscholing in beweging : een overzicht van rugscholingsprogramma's in Nederland - Miedema, Harald, ....-; van Loon, Lidwien, ....- (Maarssen : Elsevier gezondheidszorg, 2003)
1. Inleiding DEEL I: ONDERBOUWING 2. Epidemiologie van lageruchtklachten in Nederland 3. Diagnostiek, behandeling en begeleiding van lagerugklachten 4. Verwijzing naar rugscholingsprogramma's en regelgeving 5. Effecten van rugscholing en multidisciplinaire behandeling 6. Het aanbod van rugscholen in Nederland 7. Nederlands onderzoek naar de effectiviteit van rugscholing DEEL II: AANBIEDERS VAN RUGSCHOLING IN NEDERL Samenvatting: Rugscholing in beweging beantwoordt veel vragen over de effectiviteit van rugscholing, de regelgeving rondom de financiering, de alternatieven voor rugscholing in de gezondheidszorg en het aanbod zelf. Het geeft bovendien zicht op de verplichtingen die voortvloeien uit de Wet Verbetering Poortwachter. Dit boek stelt professionele zorgverleners en P&O-adviseurs in staat een goede afweging te maken bij de keuze in het aanbod van rugscholing. Daarnaast bevat het nuttige informatie voor cliënt of patiënt. Deel 1 geeft onderbouwing voor de beslissing een rugscholingsprogramma toe te passen en voor het maken van een keuze uit het aanbod. In dit kader wordt ook wet- en regelgeving besproken. Daarnaast zijn aparte hoofdstukken gewijd aan effectiviteit van programma's en lopend onderzoek. In deel 2 komen de aanbieders van rugscholingsprogramma's aan het woord. Dit deel geeft inzicht in de inhoudelijke verschillen tussen de diverse programma's en de wijze waarop het aanbod is georganiseerd.
Keywords: Lagerugpijn; Rugklachten