Alcohol- en druggebruik : preventie en hulpverlening - Geirnaert, Marijs, ....-; Vereniging voor alcohol- en andere drugproblemen Brussel; Lambrechts, Marie-Claire, ....- (Mechelen : Kluwer, 2004)
Inhoudsopgave I Situering problematisch middelengebruik 1 Definities 2 Consumptie van alcohol, psychoactieve medicatie en illegale drugs in België 3 Problematisch middelengebruik 4 Conclusie II Ontstaansfactoren van problematisch alcohol- en druggebruik 1 Inleiding 2 Perspectieven 3 Conclusie III Beleid en wetgeving 1 Bevoegde instanties voor alcohol, drugs en gokken 2 Algemene regelgeving in België IV Preventiestrategieën 1 Inleiding 2 Preventiestrategieën met focus op het middel 3 Preventiestrategieën met focus op de gebruiker 4 Preventiestrategieën met focus op de omgeving 5 Een mix van preventiestrategieën: concrete toepassing in Vlaanderen 6 Conclusie V Vroeginterventie 1 Wat is vroeginterventie? 2 Waarom vroeginterventie? 3 Gebruikte methodieken 4 Toepassingsgebieden 5 Conclusie VI Harm reduction 1 Definitie en plaats op het continuüm 2 Voorbeelden van harm-reductioninitiatieven VII Behandeling van problematisch middelengebruik 1 Inleiding 2 Kenmerken van problematisch middelengebruik 3 Behandelingsmodellen en -strategieën 4 Stappen in het behandelingsproces 5 Het hulpverleningslandschap 6 Conclusie VIII Maatschappelijke integratie (MI) 1 Inleiding 2 Omschrijving 3 Doelgroep en doelstellingen 4 Terreinen van maatschappelijke integratie 5 Organisatie van het aanbod
Keywords: Alcoholisme -- Hulpverlening; Alcoholisme -- Preventie; Drugspreventie; Drugsverslaving -- Hulpverlening; Orthopedagogiek -- Alcoholisme en drugsverslaving; Verslaving -- Hulpverlening; Verslaving -- Preventie