Paniekstoornis en agorafobie - de Beurs, Edwin, ....-; van Widenfelt, Brigit, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2004)
Een paniekaanval is een plotselinge aanval van extreme angst met een beperkte duur. Tijdens zo'n aanval treden allerlei lichamelijke verschijnselen op, zoals hartkloppingen, transpireren, trillen, beven en misselijkheid. Ook kunnen paniekaanvallen gepaard gaan met psychische verschijnselen, zoals een gevoel van derealisatie of de angst om gek te worden.Paniekaanvallen komen veel voor. Er is echter een grote individuele variabiliteit tussen en ook binnen patiënten in welke symptomen het meest frequent bij paniek optreden. De ene patiënt is de andere niet en de ene paniekaanval is de andere niet. Dit boek beschrijft de achtergronden van de paniekstoornis met en zonder agorafobie en de laatste wetenschappelijke inzichten. Mede door de vele voorbeelden biedt het een handreiking aan therapeuten die cliënten met een paniekstoornis behandelen.
Keywords: Agorafobie; Angsten -- Cognitieve gedragstherapie; Klinische psychologie -- Interactie en interventie; Paniekstoornissen