De politiek achter het gebaar - Van Meenen, Jan, ....-; Givens, David B., ....- (Roeselare : Roularta, 2004)
In deze voor het grote publiek bestemde publicatie krijgen we verrassend veel wetenschappelijke details. Jan Van Meenen heeft zich, met de hulp van de Amerikaanse antropoloog David Givens, grondig ingelezen in de neurologische literatuur over non-verbale communicatie, over de onbewuste non-verbale signalen die gestuurd worden vanuit de verschillende lagen van onze hersenen, lagen die een verschillende evolutionaire ouderdom hebben. Van Meenen legt er de nadruk op hoe sommige gedragingen gestuurd worden vanuit ons 'reptielenbrein' (bv. hoe je je handen gebruikt tijdens een uiteenzetting), ons 'zoogdierenbrein' (bv. blozen, lachen) of 'primatenbrein' (bv. oogcontact). De auteur had soms wel iets duidelijker kunnen zijn (hij suggereert bv. verkeerdelijk dat de neocortex enkel bij de mensensoort voorkomt), en het is jammer dat hij geen gedetailleerde afbeelding van de hersengebieden heeft opgenomen. Een tweede nadruk in zijn boek betreft de verschillen tussen man en vrouw wat betreft non-verbaal gedrag en de perceptie daarvan.