Handboek psychologie van de volwassen ontwikkeling en veroudering - Schroots, Johannes J. F., ....- (Assen : Van Gorcum, 2002)
Dit handboek biedt een integraal overzicht van de psychologie der volwassen ontwikkeling en veroudering, waarin de belangrijkste stromingen, opvattingen en deelgebieden van de levenslooppsychologie, de geropsychologie en de ontwikkelingspsychologie op academisch niveau aan de orde komen. Ruime aandacht wordt besteed aan de gezonde, normale ontwikkeling en veroudering van de mens, die de basis vormt - of zou moeten vormen - van het meer toepassingsgerichte onderzoek en de klinische praktijk met het accent op problemen, stoornissen en pathologie. De indruk bestaat dat deze basiskennis onvoldoende aanwezig is, zowel bij docenten en klinici als bij de onderzoekers zelf. Dit handboek, tevens studieboek, biedt een elegante oplossing voor het kip-of-ei-probleem van waar te beginnen - bij de docent of bij de student? De acht gedragshoofdstukken, die de kern van het handboek vormen, worden voorafgegaan door een zestal bijdragen over theorie, methode, hersenen en gedragsgenetica.De thema's sociale relaties, volksgezondheid, gezondheidszorg, arbeidsorganisaties, gerontechnologie en verkeer sluiten vervolgens het Handboek Psychologie van de Volwassen Ontwikkeling en Veroudering af
Inhoudsopgave : : Deel I. THEORIE EN METHODE 1 Prolegomena van een ontogenetische psychologie - Johannes J.F. Schroots 2 Kwantitatieve methoden - Catrien C.J.H. Bijleveld en Ab Mooijaart 3 Kwalitatieve methoden - Florence J. van Zuuren Deel II. HERSENEN EN GEDRAGSGENETICA 4 Veroudering van de hersenen - Jacob F. Orlebeke 5 Slaap en biologische ritmes - Eus J.W. Van Someren 6 Gedragsgenetische benadering van veroudering - Danille Posthuma, Meike Bartels en Dorret I. Boomsma Deel III. GEDRAG 7 Cognitieve veroudering - Maurits W. van der Molen 8 Het geheugen van ouderen - Rudolf W.H.M. Ponds en Betto G. Deelman 9 Intelligentie, creativiteit en wijsheid - Gerard M. Brugman en Ad C.M. Dudink 10 Ontwikkeling van persoonlijkheid en emoties over de levensloop - Peter G. Heymans 11 Zingeving en ouder worden - Gerben J. Westerhof en Yolande Kuin 12 Psychopathologie - Martin G. Kat en Witte J.G. Hoogendijk 13 Psychologische diagnostiek van de volwassen ontwikkeling en abnormale cognitieve veroudering - Jan J.F. ter Laak en Ben Schmand 14. Psychologische behandelmethoden in levensloopperspectief Erik J.A. Scherder, Johannes J.F. Schroots en Ad J.F.M. Kerkhof Deel IV. INDIVIDU EN MAATSCHAPPIJ 15 Sociale relaties van ouderen - Nardi Steverink 16 Volksgezondheid en epidemiologie - Dorly J.H. Deeg 17 Gezondheidszorg voor ouderen - Dick H. Sipsma 18 Leeftijdsdiversiteit in arbeidsorganisaties - J. Ger Boerlijst en Beate I.J.M. van der Heijden 19 Gerontechnologie: het ontwerpen van adequate leefomgevingen voor ouderen - Jan A.M. Graafmans, Herman Bouma, James L. Fozard en Jan Rietsema 20 Oudere verkeersdeelnemers - Wiebo H. Brouwer en Ragnhild J. Davidse
Keywords: Ontwikkelingspsychologie -- Handboeken en inleidingen; Ontwikkelingspsychologie; Ouderen -- Psychologie; Volwassenheid -- Psychologie