NAH (niet-aangeboren hersenletsel) in Vlaanderen vandaag : zorgvernieuwing - Arteveldehogeschool; Horizon-NAH; Koepel NAH; Stichting integratie gehandicapten; Claeys, Marc, ....-; Cordenier, Gilbert, ....-; De Vrieze, Christine, ....- (Destelbergen : SIG, 2002)
Over het aantal personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Vlaanderen is er weinig eensgezindheid, maar dat de groep blijft groeien, is duidelijk. Mogelijke oorzaken van NAH zijn (verkeers)ongevallen, beroertes, infecties, tumoren, enz. Uit de praktijk blijkt dat personen met NAH niet alleen motorische problemen hebben (zoals algemeen wordt aangenomen), maar vaak ook cognitieve, emotionele en gedragsmoeilijkheden. Personen met NAH en hun omgeving volgen in hun strijd voor het herstel of (re)integratie een eigen en hopelijk optimaal traject. Van in de acute fase stellen zich specifieke noden en vragen en is er hulp of zorg. Hoe is het vandaag gesteld met die hulpverlening en zorg? Wat zijn de actuele noden en behoeften? Welke keuzes maakt het beleid? Welke initiatieven zijn het waard om steun te krijgen? In dit boek vindt u een actuele stand van zaken over NAH in Vlaanderen in vele facetten. Het geeft een beeld over de huidige inzichten en over wat er leeft bij de betrokkenen en de verschillende actoren in het werkveld en het beleid. Het boek bevat ook een uitgebreid en up-to-date juridisch compendium over de bescherming van mensen met NAH. Het richt zich dan ook tot iedereen die met NAH begaan is. Het geheel kwam tot stand in een samenwerking tussen vzw Coma België, vzw Koepel NAH, vzw Horizon-NAH, de Arteveldehogeschool en vzw SIG, die het belangrijk vindt betrokken partij te zijn en de actuele informatie over NAH te verspreiden.
Met juridisch compendium
Keywords: Hersenbeschadigingen; Patiënten met hersenbeschadigingen -- Hulpverlening