De multiculturele samenleving in conflict : interculturele spanningen, multiculturalisme, burgerschap - Van Leeuwen, Bart, ....-; Tinnevelt, Ronald, 1971- (Leuven : Acco, 2005)
Moderne samenlevingen worden gekenmerkt door een diversiteit aan culturele en etnische groepen. Burgers delen niet meer dezelfde religieuze, culturele of etnische achtergrond, maar behoren tot verschillende en soms zelfs concurerrerende waarde- en belevingspatronen. Dit sociologische feit is niet alleen onomkeerbaar maar ook evident. Minder evident is de vraag hoe burgers deze pluriformiteit ervaren en hoe daarmee moet worden omgegaan. Te lang ging men ervan uit dat deze diversiteit louter als een verrijking zou worden beleefd. Het verzet dat zich vanaf begin jaren negentig in verschillende West-Europese landen aftekent tegen immigratie en multiculturalisme toont echter dat sommige weerstanden niet zo eenvoudig kunnen worden weggeredeneerd. Deze bundel wil een filosofisch inzicht bieden in de oorsprong van sociaal-culturele spanningsrelaties en de mogelijke antwoorden hierop. Waardoor roepen verschillen tussen mensen en groeperingen soms irritatie, onbehagen of zelfs woede op? En hoe kunnen burgers en politieke instellingen met deze spanningen omgaan?
Keywords: Burgerschap; Cultural pluralism; Multiculturele samenleving