De vermaatschappelijking van de zorg voor psychisch kwetsbare mensen : onderzoek, praktijk en beleid - Van Humbeeck, Greet, ....-; Van Meerbeeck, Anne, ....-; Van Audenhove, Chantal, ....- (Leuven : LannooCampus, 2005)
De zorg voor personen met ernstige en langdurige psychische problemen is gekenmerkt door een toenemende vermaatschappelijking. Deze personen worden minder frequent en minder langdurig opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen en het streefdoel is hen te ondersteunen in hun sociale rollen als gezinslid, burger, collega, enz. Dit betekent ook dat men probeert om in de samenleving ruimte te cre?ren om kwetsbare mensen een plek te geven in natuurlijke woon-, arbeids-, educatie- en vrijetijdsomgevingen. Dit laatste vereist echter grote transformaties in de zorg en in de samenleving. Het onderzoeksinstituut Lucas bestudeerde deze tendensen in de verschillende deelaspecten van het proces van vermaatschappelijking. Deze publicatie biedt een overzicht daarvan en leidt naar conclusies, aanbevelingen en voorstellen over langdurige zorg in de samenleving. Het boek is bedoeld als basisinstrument voor hulpverleners en zij die ertoe opgeleid worden. Ook beleidsmensen en onderzoekers zullen in deze publicatie nuttig materiaal en verwijzingen vinden. 1. Inleiding. 2. Metamorfoses van de GGZ. 3. De doelgroep van cliënten met ernstige en langdurige psychische problemen. 4. Werkzame ingrediënten van zorg en zorgprogramma's. 5. Visies van betrokkenengroepen op de vermaatschappelijking van de GGZ. 6. De mantelzorgers. 7. Lotgenotencontact. 8. Stigma en discriminatie. 9. Aanbevelingen voor het beleid. 10. Referenties
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg -- België; Psychische stoornissen; Rehabilitatie -- Psychiatrische patiënten