Leven met een hoofdprobleem : neuropsychologische gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel: een boek voor patiënt, familie en hulpverlener - Beeckmans, Kurt, ....-; Michiels, Karla, ....- (Antwerpen : Garant, 2005)
Bij patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) komen neuropsychologische problemen veelvuldig voor. Neuropsychologische problemen kunnen cognitieve stoornissen (bv. Geheugenproblemen), emotionele problemen (bv. Depressieve stemming en verwerkingsproblemen) en gedragsveranderingen (bv. Onverschillig of ontremd gedrag) zijn. Dit boek wil in begrijpbare taal de neuropsychologische problemen uitleggen die een NAH-patiënt kan hebben. Het laat de lezer kennis maken met de wetenschap, met name de neuropsychologie, die toelaat deze problemen te onderzoeken en te behandelen.Inhoudsopgave1 De structuur en het functioneren van de hersenen2 Hersenonderzoek3 Hersentrauma4 Beroerte5 Wat zijn neuropsychologische problemen?6 Niet-aangeboren hersenletsel en neuropsychologische problemen7 Neuropsychologisch onderzoek8 Neuropsychologische revalidatie9 Reactie van de familie op het niet-aangeboren hersenletsel10 Verhalen van patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel
Keywords: Neuropsychologie; Patiënten met hersenbeschadigingen