Filosofie in cyberspace : reflecties op de informatie- en communicatietechnologie - De Mul, Jos, 1956- (Amsterdam : Klement, 2002)
1. Filosofie in cyberspace I. DE MONDIALE INFORMATIEMAATSCHAPPIJ 2. Wadlopen bij opkomend tij Denken over ethiek en informatiemaatschappij 3. Atheense agora of Romeins circus? De politieke idee van de global society 4. ICT vanuit intercultureel perspectief Een Afrikaanse verkenning II. DIGITALE CULTUREN 5. Cinema and beyond Film en het proces van digitalisering 6. Aan gene zijde van de Gutenberg Galaxy? Reflecties op het einde van de literatuur 7. Digitale cultuur en secundaire oraliteit Over orale, schriftuurlijke en gecomputeriseerde communicatie III. MENS EN COMPUTER 8. De mens als computer De antropologische (on)zin van de turingmachine 9. Computers en de natuurlijke taal van het denken Een vygotskyaans perspectief op neurale netwerken 10. Op het lijf geschreven Biometrie en identiteit IV. VOORBIJ DE MENS? 11. ICT in zijnsverlaten tijden Martin Heidegger en het geheim in de techniek 12. De mens als medium der media Radicalisering van een middelmatig denken 13. Transhumanisme De convergentie van evolutie, humanisme en informatietechnologie
Keywords: Filosofie en ICT; Mens-computer-interactie.; Technologie en cultuur; Technologie en maatschappij