Genegenheid en gelegenheid : twee eeuwen partnerkeuze en huwelijk - Kok, J., ....-; Van Leeuwen, H. D., 1958- (Amsterdam : Aksant, 2005)
In de Nederlandse wetenschappelijke wereld onderzoekt men al geruime tijd de keuzeprocessen van de huwelijkspartner. Centrale vraagstelling is of het correct is te stellen dat vroeger huwelijken gearrangeerd werden en sinds de 19e eeuw de romantische idee primeert. Zowel historici als sociale wetenschappers (sociaal-geografen, sociologen, demografen), Nederlanders en Vlamingen, sloegen de handen in elkaar tijdens een workshop in 2002, waaruit het voorliggende boek, een reader, gegroeid is. Daarbij gaat het niet enkel om de factoren en processen die de partnerkeuze beïnvloeden, maar ook om de vraag in hoeverre huwelijkspatronen endogaam zijn (qua geografische herkomst, leeftijd, sociale klasse) en daarmee al of niet de sociale groepsvorming versterken of verzwakken. De gekozen periode is de 'lange' 19e eeuw, dwz vanaf eind 18e tot de eerste helft van de 20e eeuw, al naar gelang het gekozen onderzoeksonderwerp en de beschikbare bronnen. Deze bronnen zijn archieven van huwelijks- en notariele aktes, de historische steekproef van de Nederlandse bevolking, bevolkingsregisters, maar ook interviews, dagboeken, adviesboeken, brieven en huwelijksadvertenties. De onderzoeksmethode die gevolgd werd varieert, maar bestaat hoofdzakelijk uit statistische analyses. Onvermijdelijk wanneer men zeer grote steekproeven maakt en duizende huwelijksaktes analyseert.
Includes bibliographical references and index.
Keywords: Marriage -- History -- 19th century. -- Belgium -- Flanders; Marriage -- History -- 20th century. -- Belgium -- Flanders; Marriage -- History -- 19th century. -- Netherlands; Marriage -- History -- 20th century. -- Netherlands; Marriage -- History. -- Netherlands