Erfgoed in de klas : een handboek voor leerkrachten - De Troyer, Veerle, ....- (Antwerpen : Garant, 2005)
Erfgoed in al zijn vormen staat de jongste tijd opvallend in de kijker. Het basis- en secundair/voortgezet onderwijs spelen op die evolutie in. Erfgoed leent zich ook uitstekend om nieuwe pedagogische tendensen, zoals vakoverschrijdend werken en projectwerk, toe te passen. Over heel Europa zijn al heel wat boeiende aanzetten daartoe gegeven. Een overkoepelend project over erfgoededucatie in een Europese context - met een vernieuwend opleidingspakket, dito materiaal en goede praktijkvoorbeelden - ontbrak vooralsnog. In die leemte voorziet HEREDUC - HERitage EDUCation, een onderdeel van de Comenius 2.1.-actie binnen het Socrates-programma van de Europese Unie. Dat doet het project met dit handboek en de bijbehorende website www.hereduc.net. Het handboek bevat algemene beschouwingen over erfgoed in Europa en spitst zich toe op de manier waarop leerkrachten dit erfgoed in hun lessen kunnen integreren, zowel in het basis- als in het secundair/voortgezet onderwijs. De teksten zijn geschreven met het oog op de praktijk. Het boek besluit met een reeks van 34 inspirerende praktijkvoorbeelden uit vijf Europese landen en een selectieve bibliografie over het onderwerp. Inhoud: 1. Een klasreis naar vroeger, met de blik op de toekomst 2. Erfgoededucatie, Europa en identiteit 3. Leren met en van erfgoed 4. Erfgoedprojecten in alle maten 5. Voorbeelden uit de praktijk
Keywords: Cultureel erfgoed -- Onderwijs