Waarom? Slachtoffer-dader bemiddeling in Vlaanderen. - Suggnomè; Suggnomè vzw (Antwerpen : Garant, 2005)
Waarom?Het is een centrale vraag bij slachtoffers van een misdrijf... "Waarom heeft hij dat gedaan, waarom ik, waarom...?" In het beste geval komt men het antwoord op deze vraag te weten na inzage van het gerechtelijke dossier of op de zitting op de rechtbank.Vaak is dit niet zo en blijven slachtoffers met deze vraag zitten.Ook daders kunnen met de waaromvraag worstelen. Enerzijds omdat ze soms zelf hun daden niet kunnen vatten, anderzijds omdat ze hun slachtoffer duidelijk willen maken hoe het zo ver is kunnen komen. Ook zij blijven bij de klassieke rechtsgang vaak in de kou staan; het uitleggen waarom wordt al te vaak gezien als goedpraten of als zoeken naar excuses voor de gestelde daad.Bij slachtoffers en daders bestaat dan ook vaak de nood aan communicatie over de feiten en de gevolgen ervan. En daarom bestaat slachtoffer-dader bemiddeling.Slachtoffer-dader bemiddeling verwierf een eigen plaats binnen de justitële wereld. Dit boek verduidelijkt wat deze bemiddeling inhoudt en hoe de bemiddeling zich verhoudt tot Justitie. Het bevat getuigenissen van daders en slachtoffers, elk met hun verhaal over de bemiddeling. Het boek laat ook professionals uit de justitiële en welzijnssector aan het woord met hun visie op deze wijze van conflictenbehandeling.
Keywords: Bemiddeling -- Strafrecht; Daderhulp; Slachtofferhulp