De dwangstoornis - Arts, Walter, ....-; De Haan, Else, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2004)
Bij een dwangstoornis 'ofwel obsessief-compulsieve stoornis' is er sprake van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen die het dagelijkse functioneren ernstig belemmeren. In de DSM-IV is de stoornis ondergebracht bij de angststoornissen, een groep stoornissen met angst als gemeenschappelijk kenmerk. Dwanggedachten roepen vaak angst en spanning op en dwanghandelingen dienen om deze angst en spanning te verminderen of te voorkomen. Wanneer een dwangstoornis onbehandeld blijft, kan deze op langere termijn tot allerlei extra problemen leiden, zoals sociaal isolement en ernstige belemmeringen in het gezins- en beroepsleven.Dit boek beschrijft de achtergronden van de dwangstoornis en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Mede door de vele voorbeelden biedt het een handreiking voor therapeuten die cliënten met een dwangstoornis behandelen.
Keywords: Dwangneurosen -- Cognitieve gedragstherapie; Dwangneurosen; Klinische psychologie -- Specifieke problemen