De veiligheidscan : instrument voor een lokaal veiligheids- en leefbaarheidsbeleid - Van Craen, Maarten, ....-; Ackaert, Johan, 1957- (Antwerpen : Maklu, 2006)
Veiligheid en leefbaarheid staan hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Maar de lokale beleidsmakers beschikken slechts over beperkte gegevens om hun beleid op te baseren. Ook de politie kampt met een tekort aan informatie. Ze moet zich dienstverlenend opstellen en rekening houden met de behoeften en verwachtingen van de (potentiële) afnemers van de politiezorg. Maar wat zijn de behoeften, verwachtingen en suggesties van de bevolking? Uit de eerste evaluaties van de implementatie van het gemeenschapsgerichte politiemodel en van de zonale veiligheidsplannen blijkt dat er onvoldoende instrumenten beschikbaar zijn om de verwachtingen van de bevolking op zonaal of gemeentelijk niveau in kaart te brengen. Daarom ontwikkelden Maarten Van Craen en Johan Ackaert (Universiteit Hasselt) in samenwerking met de provincie Limburg en een aantal zonechefs de Veiligheidsscan. Dit instrument is een hulpmiddel voor politieke bestuurders en zonechefs om op het gemeentelijke of zonale niveau een doordacht leefbaarheids- en veiligheidsbeleid uit te tekenen. In dit boek stellen de onderzoekers de Veiligheidsscan voor en presenteren ze hun eerste resultaten.
Keywords: Sociale veiligheid -- Vlaanderen