Praktisch basisboek sociologie : de sociologische verbeelding: visie en vizier - Desnerck, Greetje, 1969-; Vanderstraeten, Alex, 1955-; Verbruggen, Agnes, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2005)
Voor wie geboeid is door mensen en hun samenleven, levert de sociologie een verrijkende invalshoek. Sociologie houdt een specifieke manier van kijken in en verschaft een bijzonder vizier op de sociale werkelijkheid. Omdat sociologie een kader biedt om de complexe realiteit te situeren n te begrijpen, kan het ook leiden tot gefundeerde visievorming. Praktisch basisboek sociologie verschaft een toegang tot deze sociologische verbeelding. Naast grondige theoretische inzichten biedt dit werk ook toepassingen en talloze voorbeelden uit de zorgsector en het management. Het boek is logisch opgebouwd uit drie delen. In een eerste deel wordt het typische sociologische vizier opgebouwd vanuit actorperspectief, over mesoniveau tot de macrodimensie van menselijke samenlevingen. Dit deel behandelt ook zeer helder de essentie van en de voorwaarden tot wetenschappelijk denken. In het tweede deel, de lenzen van het sociologische vizier, omschrijven en verklaren de auteurs de basisconcepten uit de sociologie.
Ze bespreken onder meer positie, rol, socialisatie en institutie. Het spectrum, het laatste deel, situeert en verklaart de diverse paradigma's of referentiekaders in de de sociologie. De auteurs lichten vier mainstreamtheorien grondig toe: het symbolisch interactionisme, de ruil- en speltheorie, de conflictsociologie en het functionalisme. Een aanrader voor al wie zijn blikveld op mensen wil verruimen!Inhoudsopgave Deel I - Het vizier: de sociologische kijk Hoofdstuk 1: Wat bestudeert de sociologie? Hoofdstuk 2: Hoe komt men tot sociologische kennis? Hoofdstuk 3: Positionering van de sociologie en soorten sociologie Deel II - De lenzen: basisconcepten uit de sociologie Hoofdstuk 1: Structuur Hoofdstuk 2: Cultuur Deel III - Het spectrum: perspectieven in de sociologie Hoofdstuk 1: Paradigmatisch pluralisme: een orintatie Hoofdstuk 2: Het (symbolisch) interactionisme Hoofdstuk 3: Sociale ruil en rationele benaderingen van sociaal handelen Hoofdstuk 4: Conflictsociologie Hoofdstuk 5: Functionalistische
Sociologie
Keywords: Sociologie