(M/V) in zakelijke teksten - Verbiest, Agnes (Agnes Eva Maria), 1934- (Alphen aan den Rijn : Kluwer, 2006)
De taalkundige Agnes Verbiest (1934) laat zien dat zakelijke teksten kunnen winnen aan kwaliteit als gestreefd wordt naar een sekseneutraal en/of seksegelijkwaardig taalgebruik. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. De taal heeft van oudsher een viricentristisch (mannelijk) karakter waar alle taalgebruikers (m/v) aan gewend zijn geraakt. Dit taalgebruik sluit niet meer aan bij de veranderingen die zich op maatschappelijk gebied hebben voltrokken. De auteur pleit ervoor dat waar mannen en vrouwen op de werkvloer gelijkwaardig functioneren, dit ook gestalte moet krijgen in een zorgvuldiger gebruik van de taal. Naast een taalkundige analyse geeft zij veel tips en adviezen om evenwichtig en adequaat te formuleren, waarbij sekseverschillen symmetrisch worden benoemd en gendergeladen stereotypen worden vermeden. Agnes Verbiest behandelt zowel schriftelijk taalgebruik (bijvoorbeeld brieven en reclameteksten) als mondelinge taal (vergaderen en solliciteren). Een informatief boekje voor schrijvers van zakelijke teksten.
Keywords: Taalgebruik -- Mannen; Taalgebruik -- Vrouwen; Taalgebruik -- Zakenleven; Zakelijke communicatie