Integrale jeugdhulp : een uitdaging voor de Bijzondere Jeugdzorg - Dobbelaere, Rudy, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
De centrale vraag van dit boek luidt: Hoe kan het hulpverleningsaanbod binnen voorzieningen voor bijzondere jeugdzorg zich versterken om maximaal tegemoet te komen aan de hulpvraag vanuit problematische opvoedingssituaties? Na een toelichting bij het wetgevende kader ontwikkelt de auteur een pedagogische visie van waaruit de doelgroep in de bijzondere jeugdzorg kan worden benaderd. Het is een theoretische reflectie die het orthopedagogisch handelen legitimeert. Vraaggericht werken staat hierbij centraal en de noodzaak om de problematische opvoedingssituatie als n gentegreerd geheel te beschouwen. Deze visie wordt geconcretiseerd tot een orthopedagogisch verantwoord handelingsmodel. Om op een methodisch verantwoorde manier dichter bij de hulpvraag van de jeugdigen en hun netwerk te komen, is een aangepast aanbod van voorzieningen nodig. Waaraan moeten deze voorzieningen voldoen om gentegreerde en vraaggestuurde hulp mogelijk te maken? Zonder een aangepaste organisatie komt het hulpaanbod
Niet alleen niet tot zijn recht, maar wordt de kloof tussen vraag en aanbod nog groter. Het kernbegrip is de POS - Problematische 0pvoedingssituatie. Het onderscheid met MOF Misdrijf Omschreven Feiten moet niet op de spits worden gedreven. Het gaat immers vooral over de problematische context waarin het kind groot wordt. Komt het aspect problematische opvoedingssituatie te veel op de achtergrond en worden de misdrijven heel expliciet, dan rijst de vraag of het domein van de orthopedagogische hulpverlening niet wordt verlaten. Integrale jeugdhulp heeft een dynamiek die een stimulans is om de concrete opvoedingspraktijk te optimaliseren
Inhoudsopgave : Actueel beleid in de bijzondere jeugdzorg (Stimuleren van het kwaliteitsdenken - Maatschappelijke beleidsnota - Integrale jeugdhulp: concept - Rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp - Beleidsvoering) - Orthopedagogische visie op bijzondere jeugdzorg (Problematische opvoedingssituatie - Hulpvraag en aanpak - Multiprobleemgezinnen
En kansarmoede - Doelgroep en hulpverleningsstrategie - In wezen sociale interventies - Leefgroep op de helling - Holistische theorie als gids? -Gedragstherapeutisch proces en holistische theorie) - Organisatie van de bijzondere jeugdzorg (Van residentiële zorg naar afgelijnde werkvormen - Initiatieven op weg naar de multifunctionele voorziening - Multifunctionele organisatie) - Toekomst.
Keywords: Jeugdzorg -- Vlaanderen; Sociale agogiek -- Jeugdbescherming en kinderrechten