Voeding en gezondheid : een overzicht van de functionele componenten in levensmiddelen en van de relatie voeding en gezondheid - Van Camp, John, 1965-; De Henauw, Stefaan, 1962-; De Meulenaer, Bruno, 1971- (Leuven : LannooCampus, 2006)
Dit boek geeft een overzicht van de relatie voeding en gezondheid en van functionele componenten in levensmiddelen. In de huidige context van welvaartsziekten en het toenemend gebruik van gezondheidsbevorderende ingrediënten, is dit boek een hulpmiddel om de relatie tussen voeding en gezondheid beter te begrijpen. Het boek omvat twee luiken. In een eerste luik wordt een overzicht gegeven van de functionele componenten in levensmiddelen, met aandacht voor functionele koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en sporenelementen en secundaire plantmetabolieten (polyfenolen). Voor elk van deze voedingscomponenten wordt hun voorkomen en gehalte in de verschillende voedselgroepen besproken, hun biobeschikbaarheid in het lichaam en hun mogelijke effecten op het metabolisme van de mens. In een tweede luik wordt de relatie voeding en gezondheid besproken aan de hand van epidemiologische gegevens. Verschillende chronische degeneratieve aandoeningen die voor ons land belangrijk zijn, met name hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker, obesitas, diabetes, osteoporose en neuro-psychiatrische aandoeningen komen aan bod. Hierbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de mogelijke rol van voeding in het ontstaan van - en de bescherming tegen - specifieke medische aandoeningen bij de mens. Deze studie werd uitgevoerd in opdracht van Flanders' FOOD, de competentiepool van de Vlaamse voedingsindustrie, ter ondersteuning van zijn drie hoofddoelstellingen en het centrale thema 'de evenwichtige en lekkere voeding van de toekomst' (www.flandersfood.com <http://www.flandersfood.com > ). Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent.
Keywords: Agrotechnology and Food Sciences. Human Nutrition -- Human Nutrition (General).