Neuropsychologische diagnostiek : de klinische praktijk - Hendriks, Marc, ....-; Kessels, Roy, ....-; Gorissen, Mariëlle, ....- (Amsterdam : Boom, 2006)
Neuropsychologische diagnostiek is een zoektocht naar verklaringen voor cognitieve of emotionele klachten en stoornissen van individuele patiënten. De neuropsycholoog zoekt die verklaringen vooral in de hersenen, maar hij heeft ook oog voor klinisch psychologische, psychiatrische, somatische, en andere, meer alledaagse invloeden. Neuropsychologische diagnostiek is dus veel meer dan het toepassen van de juiste test op het juiste moment. Over neuropsychologische diagnostiek en neuropsychologische tests zijn in binnen- en buitenland al vele boeken verschenen. Dit is echter een boek dat zich geheel en al richt op de praktijk van de neuropsychologische diagnostiek in de Nederlandse gezondheidszorg. Het is geen boek over tests of over neurowetenschappen. Integendeel, het beschrijft het diagnostische proces in de praktijk van alledag. De auteurs hebben stuk voor stuk een jarenlange ervaring in de klinische neuropsychologie.
Inhoudsopgave : Deel I: Het diagnostisch proces in de neuropsychologie 1 Anamnese en heteroanamnese 2 Vraagstelling en hypothesevorming 3 Testselectie en testafname 4 Observatie 5 Interpretatie 6 Schriftelijke en modelinge rapportage Deel II: Algemene psychodiagnostische aspecten 7 Psychometrie 8 Schatten van het premorbide functioneren 9 Het meten van veranderingen in de tijd 10 Mentale inspanning en onderpresteren 11 Ethiek Deel III: Toepassing in de verschillende werkvelden 12 Kinderen en jeugdigen 13 Psychiatrie 14 Neurologie 15 Somatische neuropsychologie 16 Ouderen 17 Forensische neuropsychologie 18 Letselschade en arbeidsrechtelijke expertises 19 Revalidatie
Keywords: Neuropsychologie -- Diagnostiek