Bind-kracht in armoede : leefwereld en hulpverlening - Driessens, Kristel, ....-; Van Regenmortel, Tine, 1961- (Tielt : Lannoo, 2006)
Hulpverleners ervaren in hun dagelijkse praktijk al te vaak dat de hulpverlening aan mensen in armoede stroef verloopt. In Bind-Kracht bieden we een kwaliteitsverbetering voor de hulpverlening aan mensen in armoede. We maken verbindingen tussen sociologische en psychologische inzichten, tussen de leefwereld van mensen in armoede en krachtgerichte hulpverleningsrelaties en tussen theorie en praktijk. De kennis van mensen in armoede, van academici, hulpverleners en vrijwilligers wordt samengebracht en gebundeld en uitgewerkt in vormingsprogramma's. Dit eerste boek van de reeks Bind-Kracht brengt inzichten in de leefwereld van mensen in armoede. Hoe ervaren zij uitsluiting en hoe gaan ze om met sociaal isolement? Waaruit bestaat de veerkracht bij mensen in armoede en welke psychologische mechanismen spelen een rol in de armoedespiraal? We tonen verder de mogelijkheden van versterkende en verbindende hulpverleningsrelaties. Wanneer kunnen hulpverleners en arme hulpvragers samen op weg? Hoe
Werken aan empowerment en maatzorg? Welke zijn de voorwaarden van een krachtgericht clintoverleg? Dit boek is bedoeld voor professionele hulpverleners en vrijwilligers die werken met mensen in armoede, docenten en studenten, beleidsverantwoordelijken en leidinggevenden van welzijns- en gezondheidsorganisaties
Inhoudsopgave : Deel I: Een 'Bind-Kracht'-visie op armoede en hulpverlening 1 Het individueel schuldmodel en de controlerende overheidstussenkomst 2 Het individueel ongevalmodel en de caritatieve of corrigerende overheidstussenkomst 3 Het maatschappelijk ongevalmodel en de verdeelde verantwoordelijkheid 4 Het maatschappelijk schuldmodel en de gedeelde verantwoordelijkheid 5 Het institutioneel ongevalmodel en participatief werken als middel en doel 6 Het institutioneel schuldmodel en participatief werken voor wederzijdse competentieontwikkeling 7 Maatschappelijke kwetsbaarheid en empowerment Deel II: Omgaan met uitsluiting en isolement: een sociologische kijk op de leefwereld van gezinnen
In armoede Inleiding: De focus op sociaal isolement Hoofdstuk 1: Ervaringen van uitsluiting in het publieke leven Hoofdstuk 2: Het gezin als schuilplaats Hoofdstuk 3: Het gemeenschapsleven en wederzijdse informele hulp Hoofdstuk 4: Omgaan met sociaal isolement Hoofdstuk 5: Werken aan Bind-Kracht Deel III: Een krachtgerichte psychologische kijk op personen die in armoede leven Hoofdstuk 1: Nieuwe evoluties in het armoededebat en binnen de psychologie Hoofdstuk 2: Empowerment als ethisch kader voor armoedebestrijding Hoofdstuk 3: Veerkracht Hoofdstuk 4: Gehechtheid, interne beheersingsorintatie en het contextuele denkkader Deel IV: De relatie tussen hulpverleners en mensen in armoede doorgelicht - Omgaan met uitsluiting en afhankelijkheid in een actief rollenspel Hoofdstuk 1: Luisteren naar de verhalen van de betrokkenen Hoofdstuk 2: Arme hulpvragers aan het woord: 'Hulpverlening betekent afhankelijk worden' Hoofdstuk 3: Hulpverleners over het werken met gezinnen in armoede Hoofdstuk 4: Op zoek
Naar succesvolle hulpverleningsrelaties Hoofdstuk 5: Mogelijkheden voor een structurele inbedding? Deel V: Een krachtgerichte hulpverlening Hoofdstuk 1: Vijf pijlers van een empowerende hulpverlening Hoofdstuk 2: Een positieve basishouding Hoofdstuk 3: Integraal, participatief, gestructureerd en gecordineerd werken Hoofdstuk 4: Het lokaal clintoverleg Hoofdstuk 5: Empowerment op meso- en macroniveau Hoofdstuk 6: Kritische kanttekeningen en valkuilen Besluit: Tien krachtlijnen van Bind-Kracht
Keywords: Armoede en hulpverlening; Armoedebeleid -- Vlaanderen; Evaluatietechnieken -- Armoedebeleid