Communicatie. Fundament van de orthopedagogiek - Van Nijnatten, C. H. C. J. (Carolus Henricus Cornelis Johannes), 1951-; Mildenberg, M., ....-; de Groot, R. (Roelof), 1942- (Utrecht : Agiel, 2006)
De core business van de orthopedagogiek is en moet zijn communicatie. Daarbij gaat het om de uitwisseling tussen personen, tussen hulpverleners en hulpvragers. Door het overdragen van informatie kan de orthopedagoog dingen duidelijk maken en waar nodig uitleggen en verhelderen. In de wetenschap is er steeds meer oog voor de betekenis van gespreksvoering tussen hulpverleners en hun cliënten en daarmee volgt de orthopedagogiek de lijn van de medische en justitiële discipline. Om de communicatie te verbeteren is het in de eerste plaats nodig dat hulpverleners zich meer en meer bewust worden van en reflecteren op communicatieprocessen en (leren) nadenken en praten over communicatie. In dit boek komt de relevantie van communicatie op een drietal cruciale vlakken van de orthopedagogiek, de psychologie en de hulpverlening in het algemeen aan de orde: de jeugdhulpverlening, het speciaal onderwijs en de hulp aan mensen met verstandelijke beperkingen en hun opvoeders en/of begeleiders
Inhoudsopgave : DEEL I - Theorie1 Communicatie: wie maakt de dienst uit?2 Goed communiceren in lastige omstandigheden, het hart van de orthopedagogiek3 Onder vier ogen4 Communicatie is ook woord- en methodekeuze: Attitude manifest gemaakt5 De dialoog in de orthopedagogische praktijk6 De moeizame communicatie tussen praktijk en wetenschap7 Geen communicatie zonder context8 Communicatie en autisme: contradictio in terminis?DEEL II - Praktijk9 De taallast ligt bij de omgeving10 De behoefte aan contact11 'Daar had je geen moeite mee?'12 Orthopedagogiek internationaal13 De taal van de kunst14 Communicatie in een groeiende organisatie15 Zij zegt: 'Je bent een goeie moeder'DEEL III - Slotbeschouwing16 Slotbeschouwing
Keywords: Buitengewoon onderwijs; Communicatie -- Kinderen; Communicatie; Jeugdzorg; Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening; Orthopedagogiek -- Handboeken en inleidingen; Orthopedagogiek