Heukels' Flora van Nederland - Van der Meijden, Rudolf (Ruud), 1945-2007; Bruinsma, Johannes Hendrikus Pieter (John), 1943-; Vermeulen, Jaap Jan, 1955-; Heukels, Hendrik, 1854-1936 (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2005)
Inhoudsopgave Soorten en soortvorming Een andere indeling van plantenfamilies Over de samenstelling van de wilde flora Verspreiding van wilde planten in Nederland Hoofdsleutel Klasse 1: Lycopsida (Wolfsklauwen en biesvarens) Klasse 2: Pteropsida (Varensachtigen) Klasse 3: Spermatopsida (Zaadplanten) Een flora is een boek met sleutels en beschrijvingen waarmee je planten op naam kunt brengen. De Heukels' Flora bestaat al 122 jaar en geldt als 'officieel', wat wil zeggen dat bij twijfel over naamgeving of indeling van onze Nederlandse wilde planten van de Heukels' wordt uitgegaan. Een grotere ommezwaai dan met deze 23e druk is er in al die jaren niet geweest: de indeling van de plantenfamilies gaat nu uit van modern DNA-onderzoek, en dus niet meer van uiterlijke kenmerken. Daarmee is het de eerste ter wereld. Binnen families speelt het uiterlijk nog wel, want het DNA-onderzoek is daarvoor nog niet toereikend. Wat hetzelfde gebleven is, is dat de functionaliteit voorop staat: het op naam kunnen brengen van elke wilde plant in Nederland. Daarom staan er geen uitgebreide beschrijvingen in of kleurenillustraties, maar wel veel, heel veel afkortingen. Met verwijzingen naar de Oecologische Flora (Eddy Weeda) kan de gebruiker op zoek naar meer informatie. Alle voorgaande drukken zijn met de komst van de 23e sterk verouderd. Dit is hét standaardwerk over de flora van Nederland. U vindt in één band de meest complete, wetenschappelijk betrouwbare flora. Met 2.000 soorten - een toename van 8% sinds 1996 - en een schat aan gedetailleerde illustraties. De enige flora die op ruime schaal op veldexcursies wordt getest.
Keywords: Flora -- Nederland; Planten; Plants -- Netherlands -- Identification