In naam van de sociale vooruitgang : de rol van de overheid in het sociaal overleg in België (1944-1981) - Vercauteren, Gregory, 1978- (Leuven : Acco, 2007)
Dit boek gaat terug op een project van het Vlaams-Nederlands Comité voor Nederlandse taal en cultuur (VNC) over 'De groei van de overlegeconomie in België en Nederland'. In het werk belicht historicus Gregory Vercauteren de rol van de Belgische overheid in het sociaal overleg tijdens de periode van 1944 tot 1981. Na een schets van wat aan die periode voorafging, wordt ingegaan op de maanden na de bevrijding in september 1944, toen er een golf van sociale bewustwording over het land spoelde. Doorheen het betoog wordt echter al snel duidelijk dat het 'een parcours met hindernissen' zou worden, met de koningskwestie, de petroleumcrisissen, de groeiende Europese verstrengeling etc. In zijn slotbeschouwingen maakt Vercauteren nog een merkwaardige vergelijking met de toestand in Nederland. Het betoog wordt ondersteund door voetnoten, bijlagen met figuren en tabellen, en een bibliografie. De erg kleine letter en de monotone vormgeving zorgen voor een wat stroeve lectuur, maar deze doorwrochte studie biedt niettemin een erg interessante kijk op het ontstaan van de welvaartsmaatschappij. © NBD Biblion
Keywords: Industrial relations -- History -- 20th century -- Belgium