Ouderen in Vlaanderen 1975-2005 : een terugblik in de toekomst - Cantillon, Bea, 1956-; Van den Bosch, Karel, ....-; Lefebure, Stijn, ....- (Leuven : Acco, 2007)
Het Consortium Vergrijzing in Vlaanderen en Europa (CoViVE) voert beleidsgericht onderzoek naar de socio-economische impact van de vergrijzing in Vlaanderen en Europa. Centraal staan de verdeling van de economische last van de veroudering tussen en binnen generaties; de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg en de participatie van ouderen in het arbeidsbestel en het maatschappelijk leven. Dit boek levert een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijk debat over de veroudering dat momenteel in heel Europa wordt gevoerd. Door de historische wortels van de vergrijzing te belichten wordt duidelijk dat de kenmerken van het toekomstige vergrijsde Vlaanderen vandaag al zijn vastgelegd. Van de generaties die de komende 40 jaar met pensioen zullen gaan zal het kinderaantal, opleidingsniveau en vele andere sociologische kenmerken niet of nauwelijks nog wijzigen. Deze uitgave laat de Vlaamse wetenschappelijk experten reflecteren over de gevolgen van de socio-economische, demografische en en beleidsmatige veranderingen in de voorbije dertig jaar voor de toekomstige vergrijzingsproblematiek in Vlaanderen en België.
Keywords: Older people -- History -- 20th century -- Belgium -- Flanders; Older people -- History -- 21st century -- Belgium -- Flanders; Ouderen -- Sociaalwetenschappelijk onderzoek -- Vlaanderen; Population aging -- History -- 20th century -- Belgium -- Flanders; Population aging -- History -- 21st century -- Belgium -- Flanders