De bitterzoete werkelijkheid : de relatie tussen methodiek en organisatie in een begeleid wonen-project voor zwerfjongeren - Wolf, Judith (Judith Rosalia Leontien Maria), 1957-; Van der Laan, Geert, 1946- (Amsterdam : SWP, 2005)
De bitterzoete werkelijkheid beschrijft de mogelijkheden om voormalige zwerfjongeren te ondersteunen bij hun laatste stap naar volledig zelfstandige participatie in de maatschappij; de zoete smaak van het positieve eindpunt van een lang en vaak moeizaam proces.Desondanks stemt het bitter dat zo veel andere onfortuinlijke jongeren verstoken blijven van hulp om hun plek in de samenleving te (her)vinden en dat zij nog steeds het risico lopen van maatschappelijke uitburgering. De auteurs brengen - na tien jaar opvang en anderhalf jaar begeleid zelfstandig wonen door de Stichting Zwerfjongeren Limburg - in deze uitgave deze kwesties voor een breder publiek ter discussie en reiken oplossingen aan.Zij dragen ideeën aan voor een methodische aanpak voor instellingen die zich richten op (zwerf)jongeren. Woningcorporaties, gemeenten, provincies en de rijksoverheid kunnen inzicht krijgen op welke wijze zij ertoe kunnen bijdragen dat deze jongeren (alsnog) volwaardig kunnen participeren in de samenleving.Bovendien kan De bitterzoete werkelijkheid een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwijs van studenten die zich willen bekwamen in de hulp- en dienstverlening aan kwetsbare jongeren in het algemeen en zwerfjongeren in het bijzonder.
Keywords: Begeleid wonen; Dakloze jeugd; Jeugdzorg -- Nederland; Sociale agogiek -- Jeugdwerk- en beleid