Het gebruik van illegale drugs : multidimensionaal bekeken - Casselman, Joris, 1939-; Kinable, Hilde, ....- (Heule : UGA, 2007)
Het gebruik van illegale drugs roept meestal een beeld op van verslaving en criminaliteit. Verslaving vormt evenwel een complex en langdurig proces. De antwoorden van de samenleving moeten noodzakelijk zeer divers van aard zijn: preventie, hulpverlening, wetgeving, strafrechtsbedeling en dat alles liefst in het kader van een adequaat drugbeleid. Voor dit boek werd via de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) een beroep gedaan op een brede waaier van deskundigen die allen hun sporen hebben verdiend in Vlaanderen vanuit zeer verschillende maar complementaire, professionele benaderingen. Die rijke verscheidenheid van invalshoeken maakt het een uitermate waardevolle publicatie. De uitgave richt zich tot een brede waaier van professionelen die werken in sectoren zoals niet-categoriale preventie en hulpverlening. Maar ook wie met de drugproblematiek wordt geconfronteerd in het onderwijs, in de bedrijven, in de gevangenissen, bij de politie, de advocatuur, de magistratuur of
Op beleidsvlak, zal in het boek heel nuttige informatie vinden. Een trefwoordenlijst en een lijst met afkortingen en enkele begripsomschrijvingen verhogen ongetwijfeld de praktische bruikbaarheid
Inhoudsopgave : Voorwoord Algemene inleiding Deel I. Illegale drugs. Druggebruik. Drugproblemen Inleiding Hoofdstuk 1. Drugproblemen. Complexiteit en diversiteit Hoofdstuk 2. Illegale drugs Hoofdstuk 3. Epidemiologie van het gebruik van illegale drugs in Vlaanderen Hoofdstuk 4. Roesmiddelen in een brede maatschappelijke context Deel II. Preventie Inleiding Hoofdstuk 5. Het algemene kader voor drugpreventie Hoofdstuk 6. Evidence based werken in alcohol- en drugpreventie Hoofdstuk 7. Unplugged, drugpreventie in de eerste graad van het secundair onderwijs. Een Europees effectiviteitsonderzoek als bijdrage tot evidence based preventie Hoofdstuk 8. De plaats van drugtesting in preventie Deel III. Hulpverlening Inleiding Hoofdstuk 9. Vroeginterventie: gerichte interventies bij risicogebruik Hoofdstuk
10. De rol van de huisarts in de drughulpverlening: van een solistische kijk naar een multidisciplinair overleg Hoofdstuk 11. De Medisch-sociale opvangcentra Hoofdstuk 12. Hulpverlening voor gebruikers van illegale drugs in dagcentra Hoofdstuk 13. De hirarchisch gestructureerde Hoofdstuk 14. Algemeen psychiatrische ziekenhuizen en centra geestelijke gezondheidszorg Hoofdstuk 15. Uitbouw van zorgcircuits en netwerkvorming in de verslavingszorg Deel IV. Strafrechtsbedeling Inleiding Hoofdstuk 16. De drugwetgeving Hoofdstuk 17. Politie, parket en rechtbanken Hoofdstuk 18. Gerechtsclinten in de drughulpverlening: gevecht of 'gedeelde' zorg? Hoofdstuk 19. Samenwerking tussen hulpverlening en justitie Hoofdstuk 20. Jailhouse Blues: druggebruik achter de tralies Deel V. Integraal drugbeleid Inleiding Hoofdstuk 21. Een gentegreerd drugbeleid: de vlag en de lading Hoofdstuk 22. Samenwerking met lokale besturen Epiloog Afkortingen Begripsomschrijvingen Trefwoordenlijst
Keywords: Drugs; Drugspreventie -- België; Drugsverslaving -- Hulpverlening -- België