Herstelgericht groepsoverleg : een constructief antwoord voor ernstige jeugddelinquentie. - Vanfraechem, Inge, ....- (Brugge : Die Keure, 2007)
Van het herstelrechtelijk proces dat in conferences plaatsvindt IV. Vergelijking tussen Family Group Conferences en andere conference-modellen V. Voor- en nadelen van conferencing als voorzet voor het herstelgericht groepsoverleg DEEL II. HERGO IN DE PRAKTIJK Inleiding I. Toepassing van hergo in de pratkijk II. Onderzoeksopzet Hoofdstuk 1. Hergo-draaiboek I. Het verloop van een hergo II. De rol van de professionele actoren III. Het belang van een draaiboek Hoofdstuk 2. Hergo in cijfers en in de praktijk I. Hergo in cijfers II. Een aantal hergo·s uitgeschreven III. Besluit Hoofdstuk 3. De uitvoerbaarheid van hergo I. Deelname van jongeren, slachtoffers en ouders II. De voorbereiding III. Aanwezigheid van de achterban IV. Uitvoerbaarheid met aandachtspunten DEEL III. HERGO ONDERZOCHT Inleiding: De onderzoeksmethoden I. Actieonderzoek: de opzet van een pilootproject II. De onderzoeksinstrumenten III. Conclusie: een ruim zich op hergo-praktijk Hoofdstuk 1. Hergo en het jeugdrechtssysteem I.
Hergo en de Jeugdwet II. De rechten van de betrokkenen III. Procedurele rechtvaardigheid IV. Recidive V. Hergo en plaatsing in gesloten instellingen VI. Besluit Hoofdstuk 2. Tevredenheid I. De intentieverklaring II. Het herstel van de schade III. Na de hergo IV. Conclusie: tevredenheid, maar aandachtspunten Hoofdstuk 3. Aandachtspunten I. De positie van het slachtoffer II. De verhouding POS/MOF III. Training en opvolging van de moderatoren IV. Besluit Algemeen besluit I. Samenvatting van het onderzoek II. Onderzoekslijnen voor de toekomst Bibliografie Bijlage Bijlage. Overzicht van hergo·s en intentieverklaringen Tabellen
Tevens proefschrift Leuven, 2006
Proefschrift met het oog op het behalen van de titel van doctor in de criminologische wetenschappen.
Keywords: Bemiddeling -- Strafrecht; Herstelgericht groepsoverleg