Leerboek psychiatrie : kinderen en adolescenten - Doreleijers, Theo (Theodorus Adrianus Henricus), 1948-; Boer, Frits, ....-; Huisman, Jaap, 1953- (Utrecht : De Tijdstroom, 2006)
Een competente arts is niet alleen medisch technisch geschoold maar heeft ook geleerd wetenschappelijk te denken, klinisch te redeneren en informatie kritisch te beoordelen. De nieuwe curricula geneeskunde, die aansluiten bij de uitgangs-punten van de CANMEDS, richten zich expliciet op het ontwikkelen van deze vaardigheden. Met dit Leerboek Psychiatrie kinderen en adolescenten wordt hierbij aangesloten. Vrijwel ieder hoofdstuk van het boek bevat casustiek, gevolgd door vragen die de student de gelegenheid bieden het klinisch redeneren te oefenen. De kern van het boek bestaat uit de meest voorkomende kinder- en jeugd-psychiatrische stoornissen, maar evenzoveel bladzijden van het boek behandelen andere onderwerpen waarmee de praktijk elke behandelaar van jongeren dagelijks confronteert: psychische stoornissen bij adoptiekinderen, kinderen van ouders met ernstige psychiatrische problemen, problematiek die kenmerkend is voor hoog-begaafde kinderen. Zowel het diagnostiekhoofdstuk als het deel
Stoornissen gaan in op specifi eke vormen van de kinderpsychiatrische praktijk, te weten de liaison- en de forensisch kinder- en jeugdpsychiatrie. Uiteraard ontbreekt een hoofdstuk over de normale ontwikkeling niet. Omdat gespreksvaardigheden een essentieel onderdeel zijn van de opleiding, verschijnt het boek samen met een dvd-rom waarop diagnostische interviews worden gedemonstreerd met kinderen van verschillende leeftijd. Een interactief programma stelt de student in staat zelf te oefenen met het formuleren van anamnestische vragen en met verslaglegging. Ook is voor de gebruiker van boek en dvd-rom een blackboard portal beschikbaar met proeftentamenvragen en nieuwe informatie. Het boek met dvd-rom en blackboard richt zich op studenten geneeskunde en arts-assistenten in opleiding tot psychiater, maar het biedt ook belangrijke informatie aan gedragswetenschappers, al dan niet in opleiding tot GZ-psycholoog of klinisch psycholoog, kinder- en jeugdartsen, huisartsen, B- en kinderverpleegkundigen
En maatschappelijk en forensisch werkers. Het leerboek is geschreven door een groot aantal auteurs uit Nederland en Vlaanderen, allen expert op hun deelgebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie en -psychologie
Inhoudsopgave : 1 Inleiding Deel I: Kinderen en hun leefomgeving 2 De normale ontwikkeling van het individuele kind, opvoeding en het normaal functionerende gezin 3 Gewone kinderen in speciale situaties, speciale kinderen in gewone situaties 4 De jeugdzorg en het schoolsysteem 5 Kinderen, jeugd en recht Deel II: Psychopathologie 6 Algemene principes 7 Diagnostiek 8 Principes van behandeling 9 Wetenschappelijk onderzoek in de kinderpsychiatrie Deel III: Psychiatrische stoornissen 10 Psychiatrische stoornissen bij het zeer jonge kind 11 Verstoorde gehechtheid 12 Autismespectrumstoornissen 13 Ticstoornissen 14 Zindelijkheidsstoornissen 15 Slaapstoornissen 16 Genderidentiteitsstoornissen 17 Leerstoornissen 18 Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit 19 Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis
En gedragsstoornis 20 Angststoornissen 21 Posttraumatische stressstoornis 22 Dwangstoornis 23 Stemmingsstoornissen 24 Somatoforme stoornissen 25 Eet- en voedingsstoornissen 26 Middelengebruik, middelenmisbruik en middelenafhankelijkheid 27 Psychosen 28 Psychiatrische stoornissen bij specifieke groepen kinderen
Keywords: Jeugdpsychiatrie; Kinderpsychiatrie