Perzisch vuur - Holland, Tom, 1968-; Den Bekker, Jos, 1946- (Amsterdam : Athenaeum, 2007)
De eerste oorlog tussen Oost en West werd 2500 jaar geleden uitgevochten. In het begin van de vijfde eeuw voor Christus was er een supermacht die zich vast had voorgenomen orde te brengen in een tweetal terroristenstaten. Die macht was Perzie, het eerste wereldrijk in de geschiedenis, ongeevenaard in ambitie en met een overvloed aan goud en mankracht. De terroristenstaten waren Athene en Sparta, steden die ver van de beschaafde wereld lagen in een arm en achterlijk bergland. Het verhaal over hoe de burgers van die steden het opnamen tegen de grootste macht op aarde en die versloegen, is een van de adembenemendste episoden in de geschiedenis. Het tweede boek van de historicus Tom Holland, auteur van het succesvolle 'Rubicon' (2006)*; het handelt over de Grieks-Perzische oorlogen in de vijfde eeuw voor Christus. Volgens Holland was de Griekse overwinning een doorslaggevende episode in de ontwikkeling van de geschiedenis. De historicus heeft als handicap dat we alleen over Griekse bronnen beschikken. De Perzen hebben geen geschreven verslagen van hun veldtochten nagelaten. Holland weet ondanks het gebrek aan beschikbare informatie een levendige analyse van het reilen en zeilen van het immense Perzische rijk te geven dat zicht uitstrekte van de Indus tot de Bosporus. In een heldere stijl geeft Holland een genuanceerd beeld van de strijd tussen het Perzische wereldrijk en de kleine Griekse stadstaten Sparta en Athene. De miraculeuze Griekse overwinningen in de veldslag bij Marathon en de zeeslag bij Salamis, alsmede de heroïsche Spartaanse nederlaag bij Thermopylae worden met verve beschreven. De analogie die hij zo nu en dan trekt met de huidige conflicten in het Midden-Oosten, zijn een tikje geforceerd.
Keywords: Perzië -- Oudheid