Schaakmat of aan zet? Monitor voor lokaal ouderenbeleid in Vlaanderen - Verté, Dominique, ....-; De Witte, Nico, ....-; De Donder, Liesbeth, ....- (Brugge : Vanden Broele, 2007)
Ouderen maken een steeds groter deel uit van de Belgische bevolking. Toch worden ze nog al te vaak over het hoofd gezien wanneer het beleid van een gemeente of een stad wordt uitgestippeld. Bij de opmaak van een ouderenbeleidsplan komen heel wat gemeenten tot de conclusie dat zij niet over de nodige gegevens beschikken om deze opdracht tot een goed einde te brengen. 'Schaakmat of aan zet?' vormt niet alleen het ideale werkinstrument voor iedere gemeente die op intelligente wijze een dynamisch ouderenbeleid wil uitstippelen, maar is ook onmisbaar voor iedereen die wenst te weten wat ouderen de dag van vandaag bezighoudt. Ze zijn namelijk meer dan ooit aan zet... Prof. Dr. Dominique Verté en zijn medewerkers ontwikkelden een ouderenbehoefteonderzoek. Een team van 1500 ouderen bevroeg in heel Vlaanderen niet minder dan 35.565 senioren. Door middel van een lijst van 80 vragen werd gepeild naar de mening van ouderen over een scala van thema's, zoals huisvesting, mobiliteit, vrije tijd, onveiligheid, gezondheid en cultuurparticipatie.
Inhoudsopgave : Inleiding Deel 1: Algemeen Respons Sociodemografische factoren Gezinssamenstelling Deel 2: Woonsituatie en buurt Woonsituatie Buurt Mobiliteit Deel 3: Gezondheid, zorg en hulverlening Gezondheid Hulpverlening Deel 4: Welbevinden Sociale contacten Psychisch welbevinden Onveiligheidsgevoelens Oudersdomsbeeld Deel 5: Maatschappelijke participatie Participatie aan het verenigingsleven Vrijwilligerswerk Cultuurparticipatie Politieke participatie Mediagebruik
Keywords: Ouderenbeleid -- Vlaanderen; Sociale agogiek -- Planning en beleid