Begeleid zelfstandig leren via activerende werk- en toetsvormen : handleiding voor leerkrachten en onderwijskundigen. - Struyven, Katrien, ....-; Janssens, Steven, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2007)
Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Activerende werkvormen in de theorie 1 Begeleid zelfstandig leren: een nieuwe visie op leren 1.1 Een leerpsychologische schets 1.2 De kenmerken van constructivistisch leren 1.3 Begeleid zelfstandig leren en de constructivistische visie op leren 2 Activerende werkvormen als vorm van begeleid zelfstandig leren 2.1 Wat zijn activerende werkvormen? 2.2 Wat is het verschil met hoorcolleges? 3 Waarom activerende werkvormen gebruiken? 3.1 Wat mag worden verwacht? 3.2 Wat is er bewezen? 4 Activerende werkvormen en 'competentiegericht onderwijs' Hoofdstuk 2 Activerende werkvormen in de praktijk 1 Het probleemgestuurd leren en probleemgestuurd onderwijs (PGO) 1.1 Wat is probleemgestuurd leren en onderwijs? 1.2 Hoe PGO aanpakken als leerkracht? 2 Het werken met casussen of casusstudies 2.1 Wat is werken met casussen of casusstudies? 2.2 Casusvragen: brug tussen theorie en praktijk 3 Andere activerende werkvormen 3.1 Projectwerk 3.2 Groepswerk 3.3 Jigsaw-methode 3.4 Contractwerk
En hoekenwerk 3.5 Rollenspel en simulaties 3.6 Educatief spel Hoofdstuk 3 Activerende werkvormen: valkuilen en aandachtspunten Hoofdstuk 4 Activerende werkvormen en hoorcolleges: een gezonde mix? Hoofdstuk 5 Activerende werkvormen en assessment 1 Hoe assessment gestalte geven? 2 Voorbeelden van assessments 2.1 Self, peer en co-assessment 2.2 Casusgebaseerde evaluatie: overall assessment 2.3 Portfolio Besluit: activerende werk- en toetsvormen: een uitdaging? Zelfstandig leren maakt meer en meer deel uit van de dagelijkse lespraktijk. Heel wat didactische methoden die te maken hebben met zelfstandig leren worden nu al toegepast in de klas. In dit boek toont de auteur hoe de (toekomstige) leerkracht en docent het zelfstandig leren van de leerlingen of studenten kan begeleiden en hoe hij dat 'begeleid zelfstandig leren' kan integreren in zijn lessen. Na het uitzetten van het theoretische kader rond begeleid zelfstandig leren, wordt aan de hand van concrete voorbeelden duidelijk gemaakt hoe activerende
Opdrachten opgesteld en gevalueerd kunnen worden.
Bevat literatuurlijst
Mottart, André
Keywords: Didactiek; Studievaardigheden