Kans op slagen : een integrale kijk op geweld in gezinnen. - De Groof, Kris, ....-; De Gendt, Tina, ....- (Leuven : LannooCampus, 2007)
Inhoudsopgave I. ALGEMEEN 1. Familiaal geweld: van binnen naar buiten 2. Deontologie en familiaal geweld 3. Familiaal geweld: iedereen verantwoordelijk 4. Partnergeweld en thuisloosheid 5. Samenwerking tussen CAW, politie en justitie II. DOELGROEPEN 1. Met slachtoffers en plegers werken rond veiligheid 2. Partnerstalking: de aankondiging van een moord? 3. Werken met plegers van partnergeweld 4. Huiselijk geweld en kindermishandeling: twee begrippen, twee vormen van geweld 5. Werken met kinderen als getuigen van geweld 6. Familiaal geweld in allochtone gemeenschappen 7.Eergerelateerd geweld 8. Ontspoorde zorg: de schaduwzijde van mantelzorg bij ouderenmis(be)handeling III. ADDENDA Spreken na slaan is moeilijk. Wat zeg je als slachto?er, als pleger, als hulpverlener? Zelfs voor mensen die jarenlang ervaring hebben, blijft omgaan met geweld binnen gezinnen vaak een zoektocht. Naar woorden. Naar signalen. Naar oorzaken. Vanuit hun praktijkervaring geven de auteurs van dit boek inzicht en houvast
Aan iedereen die met familiaal geweld geconfronteerd wordt: niet alleen plegers en slachtoffers, maar ook omstanders en hulpverleners, leraars, politiemensen, enzovoort. De verschillende verschijningsvormen van familiaal geweld worden elk afzonderlijk uitgespit, terwijl ook de gelijklopende dynamieken niet over het hoofd worden gezien en de integrale visie nooit verloren gaat. Dat men door vroege signalen op te pikken, erover te durven praten met huisartsen, leerkrachten of opvoeders, als buitenstaander of vertrouwenspersoon wel degelijk het verschil kan maken, wordt hier meer dan eens aangetoond. Daarnaast biedt dit boek ook concrete handgrepen voor hulpverleners. Kans op slagen is uniek in het Nederlandse taalgebied omdat het aandacht heeft voor de dynamiek die er tussen de verschillende geweldvormen in het gezin aanwezig is en dit voor alle gezinsleden. De herkenbare verhalen van slachto?ers en daders, gecombineerd met concrete adviezen maken van dit boek een bruikbaar instrument om e? ectief
Te reageren op geweldsituaties. Om woorden te zoeken en te vinden, zelfs na slagen.
Keywords: Geweld -- Gezin; Geweld -- Kinderen; Kindermishandeling; Ouderenmishandeling; Vrouwenmishandeling