Wenselijke preventie stap voor stap - Goris, Peter, ....-; Burssens, Dieter, ....-; Melis, Bie, ....-; Vettenburg, Nicole, 1947- (Antwerpen : Garant, 2007)
Met preventie kan je niks mis doen. Want - zo hoor je vaak - voorkomen is beter dan genezen. En toch kan preventie ook de mist in gaan. Preventie kan onnodige verplichtingen opleggen of vrijheden afnemen. Preventie kan een negatieve impact hebben op onze leefkwaliteit. Preventie mag dus geen nattevingerwerk worden, maar moet gewikt en gewogen worden. Dat doen de auteurs in dit boek door uit te tekenen welke preventie wenselijk is. Ze kiezen voor preventie die problemen zo vroeg mogelijk bij de wortel aanpakt en de keuzemogelijkheden van mensen eerder vergroot dan inperkt. Wenselijke preventie combineert persoonsgerichte met structuurgerichte acties en betrekt ook de doelgroep zelf actief, democratisch en participatief in elke fase van het proces. Dit boek legt uit hoe je die wenselijke preventie stap voor stap realiseert. Een stappenplan voor preventieprojecten op alle mogelijke gebieden: van gezondheid tot het voorkomen van ongevallen, van spijbelpreventie tot vandalismebestrijding, van
Drugpreventie tot het voorkomen van pesten op school
Inhoudsopgave : Van preventie gesproken 1. Spraakverwarring over preventie 2. Het onderscheid tussen wat en hoe 3. Wat is preventie? 4. Preventie-initiatieven versus initiatieven met preventieve waarde 5. Preventie op de tijdslijn 6. Preventie en haar vrienden 7. Nog een verfijning : individuele en algemene preventie 8. Van preventie naar wenselijke algemene preventie Wenselijke algemene preventie 1. Duidelijke visie is nodig 2. Emancipatie als centraal concept 3. Gekaderd in maatschappelijke ontwikkelingen 4. Hoe vul je algemene preventie wenselijk in ? 5. Wenselijke preventie in vijf dimensies Projectmatig werken aan wenselijke preventie 1. Methoden zijn nodig 2. Planmatig of projectmatig werken 3. Relatie projectmatig werken - wenselijke preventie 4. Preventief werken in fasen 5. Invloed wenselijke preventie op projectmatig werken Andere ondersteunende kaders voor preventie 1. Wenselijke preventie op de markt 2. Routeplanners voor preventie
3. Effectiviteit en de evidence bases aanpak 4. Effecintie en economische analyse 5. Kwaliteitsvol werken aan preventie Wenselijke preventie in de praktijk 1. Wenselijke preventie in het Nederlandse Algemeen Maatschappijk Werk 2. Algemene preventie : kerntaak van het Algemeen Welzijnswek 3. Preventie in de Bijzondere Jeugdbijstand 4. Leerlingenbegeleiding en preventie
Keywords: Preventieve jeugdzorg; Sociale agogiek -- Handboeken en inleidingen