Alcohol- en drugsverslaving : een gids voor effectief gebleken behandelingen - Emmelkamp, Paul (Paulus Maria Gerardus), 1949-; Vedel, Ellen, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2007)
Er is steeds meer wetenschappelijke evidentie dat bepaalde interventies effectief zijn bij de behandeling van alcohol- en drugsverslaving. Deze therapeutische en farmacologische behandelingen doen in de verslavingszorg op steeds grotere schaal hun intrede. Emmelkamp en Vedel beschrijven op bondige en zeer toegankelijke wijze de laatste wetenschappelijke bevindingen wat betreft epidemiologie, etiologie, beloop en behandeling van stoornissen in alcohol- en drugsgebruik. Zij bieden praktische richtlijnen voor verschillende behandelingssituaties en cliëntenpopulaties en schetsen aan de hand van klinische gevalsstudies de toepassing van verschillende behandelmethoden.
Inhoudsopgave : 1 Beschrijving van middelenverbruik en -afhankelijkheid 2 Klinische interventies 3 Onderzoeksbasis van behandelingen 4 Gevalsbeschrijvingen 5 Complicerende factoren 6. Nazorg en het voorkomen van terugval
Keywords: Alcoholisme -- Hulpverlening; Drugsverslaving -- Hulpverlening