Preventie van bipolaire stoornissen : capita selecta - Sienaert, Pascal, ....-; De Fruyt, Jürgen, ....-; Claes, Stephan, ....- (Mechelen : Wolters, 2007)
Inhoudsopgave 1 Bipolaire stoornis: oude wijn 2 Speelt genetica een rol bij de preventie van bipolaire stoornissen? 3 Een 'depressieve' stoornis met weinig plaats voor antidepressiva? 4 Voedingssupplementen en preventie van bipolaire stoornissen 5 Atypische antipsychotica en terugvalpreventie 6 Combinatietherapie bij de profylactische behandeling van bipolaire stoornissen: kennis of natte vinger? 7 Psychosociale behandelingen als terugvalpreventie 8 Elektroconvulsietherapie en terugvalpreventie bij bipolaire stoornissen: de moeite waard?
De bipolaire stoornis is een chronische stoornis, gekenmerkt door een hoge terugvalkans, veel residuele symptomen, en een duidelijke invloed op het psychosociale functioneren. Bij de behandeling van deze stoornis ligt veel nadruk op het voorkomen van nieuwe episoden. In de dagelijkse praktijk wordt de clinicus met diverse vragen geconfronteerd. Hebben antidepressiva een plaats binnen de behandeling van bipolaire stoornissen? Zijn atypische antipsychotica goede stemmingsstabilisatoren? Speelt genetica een rol bij de preventie van bipolaire stoornissen? Heeft het zin om voedingssupplementen te gebruiken? Is elektroconvulsietherapie een mogelijke keuze? In dit boek wordt in verschillende 'capita selecta' de nieuwste stand van het onderzoek geschetst en wordt op deze vragen een gefundeerd antwoord geformuleerd. (flaptekst)
Keywords: Manisch-depressieve psychose