Werk en wereld in de weegschaal : confronterende visies op onderzoek en samenleving - Develtere, Patrick, 1961-; Nicaise, Ides, ....-; Sannen, Leen, ....- (Leuven : LannooCampus, 2007)
Onze maatschappij verandert razendsnel. Maar nemen we voldoende tijd om stil te staan bij deze veranderingen? Om ze in kaart te brengen? Om ze te interpreteren? Denken we maar aan de beperkte maar wezenlijke ruimte om een eigen nationaal sociaaleconomisch beleid te voeren in een globaliserende wereld. Of aan de hindernissen om kortgeschoolden op de arbeidsmarkt te krijgen en te houden. Hoe zullen we onze solidariteit organiseren in 2050 als er meer dan een miljoen 65-plussers bijkomen? Hoe kunnen we een duurzaam milieubeleid ontwikkelen? Onderzoekers die dicht bij de wereld van het beleid, van de economie en van het middelveld staan, helpen om de reflecties over deze evoluties in onze samenleving met gegevens en analyses te voeden en te verfijnen. Beleidsinstanties en maatschappelijke actoren zijn daarbij ook 'denkende spelers' die continu kennis produceren en absorberen. Onderzoek doen, gegevens interpreteren, onderzoeksresultaten gebruiken zijn echter geen neutrale bezigheden. Dit levert
Confronterende visies op over werk en wereld, en zeker over de toekomst
Inhoudsopgave : * Toegepast en beleidsgericht onderzoek, innovatie ten dienste van de samenleving * Wetenschap en maatschappij - De toekomst van een problematische relatie * Het beheersingssyndroom - Vragen bij de obsessie met evaluaties * Onderzoek van onderzoek * 'Huug speile' - Elementen voor een offensief sociaal-economisch beleid * Een ander arbeidsrecht voor de eenentwintigste eeuw? * Inspraak door uitspraak - De moeizame weg naar sociaal overleg in kmo's * Veiligheid op de werkvloer: ook voor kmo's een hot item?! * Biep-Biep: bel vdab voor job als barman in Oostende - Bedenkingen bij het Oostends jeugdwerkloosheidsplan * Death Valley of Golden Gate? - Uitdagingen van de transitionele arbeidsmarkt voor de kansengroepen * O werkbaar Vlaanderen - Op zoek naar een kantelbeleid * Arbeidsbemiddeling publiek/privaat - De lange schaduw van het publiek systeem in Vlaanderen * Van 'oud=out' naar oud=in' - Over prikkels voor
Hertewerkstelling en werkhervatting * Arbeidsmarktintegratie van mensen met een handicap: verleden, heden en toekomst * 'Age management', meer dan goed personeelsbeleid? * Van 'arbeiderscultuur' naar 'arbeidscultuur': hoe beleven arbeiders en bedienden hun arbeid? * De nieuwe internationale arbeidsverdeling: naar een pro-actieve rol voor de vakbond * Grenzen aan de groei en aan de zorg? * De vitaliteit van de verzorgingsstaat * Het managen van overheidsbedrijven: een dubbele uitdaging * Het Vlaamse woonbeleid, tien jaar na de Vlaamse Wooncode * Over maaltijdcheques, volkstuinen en stadslandbouw: de betekenis van alternatieve inkomensvormen in verleden en toekomst * Empowerment in de zorg - Krachten en kwetsbaarheden * Meer dan gewenst? - De impact van internationale migratie op de verschillende beleidsdomeinen * Gelijke onderwijskansen en autonomie van scholen: een onmogelijk huwelijk? * Wereldbreed leren - Educatie in het tijdperk van de globalisering * Solidariteit tussen de generaties: een
Belangrijke uitdaging voor de eenentwintigste eeuw * Mensen in beweging - Actuele uitdagingen voor een veerkrachtig middenveld * Vermaatschappelijkt het ontwikkelingswerk? - De opkomst van de vierde pijler * Participatie inzake duurzame ontwikkeling: revolutie of fata morgana? * Onderzoek voor een beter milieubeleid? * Sociaal-politieke breuklijnen en de christelijke werknemersbeweging
Keywords: Research -- Social aspects; Sociaal beleid; Sociale economie