Armoede en depressie : een (niet) evident verband? - Levecque, Katia, 1973- (Leuven : Acco, 2008)
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie tegen 2020 de voornaamste vorm van morbiditeit. Van depressie weten we dat niet iedereen evenveel kans maakt om ze te ontwikkelen, en wat depressieve klachten ontstaan door een complex samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. En van die sociale factoren is de plaats die iemand inneemt op de sociale ladder, hoe lager de sport waarop men staat, hoe hoger de kans op een depressie. Dit patroon vinden we in alle landen terug, ook in Belgi - zo blijkt uit dit boek. De meest interessante vraag is echter niet of er een verband is tussen onze emoties en onze socio-economische positie, maar wel waarom zo¿n verband bestaat? In Armoede en depressie. Een (niet) evident verband) wordt een tipje van de sluier opgelicht die over het complexe verband tussen armoede en depressie ligt. Het biedt informatie aan voor iedereen die (beroepshalve) met n of beide problematieken te maken heeft. Het resultaat van een proefschrift
Inhoudsopgave (verkort): I. SETTING THE SCENE 1. Voorstelling van het onderzoek II. DEPRESSIE IN BELGI: IS ER EEN LINK MET DE SOCIO-ECONOMISCHE POSITIE 2. Wat is een depressie? 3. De meting van een depressie 4. Depressie in Belgi: prevalentie, incidentie en tijdsdimensie 5. De sociale verdeling van depressie in Belgi III. VAN SOCIO-ECONOMISCHE POSITIE NAAR MULTIDIMENSIONELE ARMOEDE 6. Wat is armoede 7. De meting van armoede 8. Armoede, relatieve deprivatie en depressie: een cross-sectioneel perspectief 9. Depressie en de tijdsdimensie van armoede: een longitudinaal perspectief 10.Besluit
Keywords: Armoede en depressies