Residentiële jeugdzorg in beeld : een overzichtsstudie naar de doelgroep, werkwijzen en uitkomsten. - Harder, Anemiek T., ....-; Knorth, Erik J. (Erik Julius), 1951-; Zandberg, Tjalling, 1943- (Amsterdam : SWP, 2006)
Residentiële jeugdzorg in beeld biedt een helder overzicht van actuele wetenschappelijke kennis en inzichten met betrekking tot de residentiële jeugdzorg. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de kenmerken van de doelgroep, de invloed van rol en positie van groepsopvoeders, de inhoud van het hulpaanbod en de uitkomsten van deze vorm van hulpverlening. Een onderdeel van de overzichtsstudie is een meta-analyse naar de effectiviteit van residentiële jeugdzorg. Op basis van de gevolgde onderzoeksmethode wordt een aantal concrete conclusies en aanbevelingen voor het werk- en onderzoeksveld geformuleerd die de kwaliteit van de residentiële jeugdzorg verder verhogen. ' - een goed initiatief om met dit boek de te veel uit beeld verdwenen residentiële jeugdzorg in de schijnwerpers te zetten. ( - ) hier wordt op een wetenschappelijk verantwoorde wijze in beeld gebracht wat de residentiële jeugdzorg inhoudt. ( - ) Voor hulpverleners in de residentiële sector is dit een boek dat zowel orinterend
En inspirerend kan werken. Maar ook voor professionals in aangrenzende gebieden levert dit boek kennis en inzichten op die onmisbaar zijn voor een goed begrip van een sector die vaak ten onrechte als een tweederangs voorziening wordt beschouwd.'Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot de studie 1.2 Vraagstelling 1.3 Opzet van het boek 2. Methode 2.1 Literatuursearch 2.2 Resultaten van literatuursearch 2.3 Klankbordgroep 3. Ontwikkelingen in de residentiële jeugdzorg 3.1 Korte geschiedenis 3.2 De situatie nu Samenvatting 4. Residentiële jeugdzorg: input 4.1 Plaatsing 4.2 Doelgroep 4.3 Kenmerken van residentiële instellingen Samenvatting 5. Residentiële jeugdzorg: throughput 5.1 Diagnostiek 5.2 Theoretische kaders 5.3 Het primaire proces 5.4 Onderwijs 5.5 Hoe vergat het hulpverleners in de residentiële zorg? 5.6 Hoe vergaat het jeugdigen tijdens de residentiële zorg? 5.7 Familie van de jeugdigen 5.8 Hulpverlening 6. Residentiële jeugdzorg: output 6.1 Selectie van studies 6.2 Uitkomsten
Van residentiële zorg 6.3 Relevante factoren voor effectiviteit 6.4 Uitplaatsing 6.5 Nazorg 7. Residentiële jeugdzorg: een meta-analyse 7.1 Probleemstelling 7.2 Methodiek meta-analyse 7.3 Dataverzameling en analyse 7.4 Resultaten 7.5 Discussie 8. Conclusies en aanbevelingen 8.1 'Last resort' versus 'first choice' 8.2 Negatieve beeldvorming 8.3 De doelgroep 8.4 Het residentiële zorgproces 8.5 Uitkomsten 8.6 Wetenschappelijk onderzoek
Keywords: Jeugd -- Uithuisplaatsing; Residentiële jeugdzorg -- Nederland