Behandeling van angststoornissen bij kinderen en adolescenten : met het cognitief-gedragstherapeutisch protocol Denken + Doen = Durven - Bögels, Susan M. (Susan Maria), 1960-; Bögels, Susan M. (Susan Maria), 1960- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Angststoornissen zijn de meest voorkomende vorm van psychopathologie bij kinderen en jeugdigen en gaan vaak niet spontaan over. Bovendien leiden angststoornissen tot allerlei andere problemen, zoals schooluitval, depressie, alcoholmisbruik en problemen in het gezin. Dit boek is een praktische gids voor de behandeling van kinderen en jongeren met angststoornissen. Het beschrijft hoe deze stoornissen kunnen ontstaan en gaat in op de effectiviteit van verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie. De meest effectieve technieken zijn opgenomen in een gedetailleerd behandelprotocol, dat in dit boek wordt gepresenteerd. Het protocol is ontwikkeld op basis van een meerjarige studie in een aantal gerenommeerde Nederlandse behandelcentra, en is bewezen effectief en kosteneffectief. Hulpverleners beschikken hiermee over een beproefde methode voor de behandeling van kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, die kampen met een angststoornis.
Inhoudsopgave : 1. Angststoornissen bij kinderen 2. Onderzoek naar behandeling van angststoornissen in de kindertijd 3. Technieken voor cognitieve gedragstherapie bij kinderen 4. Het protocol 5. CGT in een groep 6. Implementatie, training, intervisie, supervisie, monitoring
Keywords: Angsten -- Adolescenten; Angsten -- Cognitieve gedragstherapie; Angsten -- Kinderen; Ontwikkelingspsychologie -- Speciale problemen