Ethiek in sociaalagogische beroepen - Rothfusz, Jacquelien, ....- (Amsterdam : Pearson education Benelux, 2008)
Maatschappelijk werkers, sociaalpedagogisch hulpverleners, pedagogen en cultureel werkers verlenen hulp en diensten aan mensen die kwetsbaar zijn. Hierbij spelen normen en waarden een grote rol. Ethiek in sociaalagogische beroepen behandelt de belangrijkste ethische begrippen en legt de relatie met de verschillende beroepscodes van sociaalagogische beroepen. Ethiek in sociaalagogische beroepen is verdeeld in een algemeen en een beroepsgericht deel. In het eerste deel wordt de theoretische basis gelegd; in dit deel worden de basisbegrippen van ethiek besproken. Het tweede deel gaat in op beroepsgerichte ethiek waarbij de beroepscodes van IFSW/IASSW, NVO en SPH/SPW uitgebreid worden behandeld. Ten slotte wordt een casus geanalyseerd en toegepast op de individuele beroepsgroepen met gebruik van een overzichtelijk stappenplan. Door middel van realistische casussen biedt het boek handvatten om morele problemen zorgvuldig te analyseren en professionele keuzes te verantwoorden. Daarnaast wordt
Elk hoofdstuk afgesloten met individuele en groepsopdrachten waardoor studenten actief een professionele moraal kunnen ontwikkelen
Inhoudsopgave : Voorwoord Inleiding Deel I Inleiding ethiek 1 Moraal en ethiek 2 Normatieve theorien 3 Aan het werk met morele problemen Deel II Beroepsethiek 4 Van ethiek naar beroep 5 Het beroep:centrale waarde en professionaliteit 6 De professionele relatie met de clint 7 De maatschappelijke functie van social work 8 Samenwerking 9 Een stappenplan Bijlage 1 Voorbeeld van de uitwerking van een stappenplan voor een maatschappelijk werker Bijlage 2 Voorbeeld van de uitwerking van een stappenplan voor een pedagoog Bijlage 3 Voorbeeld van de uitwerking van een stappenplan voor een sociaal pedagogisch hulpverlener Bijlage 4 Voorbeeld van de uitwerking van een stappenplan voor een cultureel werker Bijlage 5 Beroepscodes IFSW/IASSW Bijlage 6 Beroepscodes NVO Bijlage 7 Beroepscode SPH/SPW Literatuur Index Dit verzorgde boek is bestemd voor hbo-studenten op het gebied
Van maatschappelijk werk, sociaal-pedagogische hulpverlening en soortgelijke sociaalagogische terreinen. Deze uitgave gaat uitgebreid in op de theoretische en praktische aspecten van de beroepsmoraal en de ethiek. Na een gedegen en nuttige inleiding, waarin basisbegrippen en belangrijke theorien uit de ethiek aan de orde komen, bespreekt de auteur (docente aan een hogeschool) onderwerpen zoals de centrale waarden in het sociaalagogische werk, de professionele relatie met de clint, privacy, de autonomie van de clint, de maatschappelijke positie van de social worker en de samenwerking met vakgenoten en andere disciplines. Het boek bevat praktijkvoorbeelden en diverse vragen over de studiestof. In een zevental bijlagen zijn bekende gedragscodes en voorbeeld-stappenplannen opgenomen. De uitgebreide literatuurlijst in dit boek maakt vervolgstudie gemakkelijker. Dit boek is zonder meer een nuttige aanwinst voor de literatuur op het sociaal-agogisch gebied.
Keywords: Hulpverlening -- Beroepsethiek; Maatschappelijk werk -- Ethiek