Handboek gezondheidspromotie : evenwichtig eten en gezond bewegen - Vanhauwaert, Erika, ....- (Leuven : Lannoo Campus, 2007)
Iedereen die op een professionele manier met voeding bezig is, kent het belang van een evenwichtige voeding voor het bevorderen van de gezondheid. Er is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat evenwichtige voeding en voldoende beweging samen horen in een actieve, gezonde en fitte levensstijl. De evolutie van de voedingsdriehoek naar de 'actieve voedingsdriehoek' was dan ook een bewuste stap. Theoretische kennis is n zaak, mensen bewust maken van hun voedings- en bewegingsgewoonten en hen aanzetten tot gedragsverandering is niet zo eenvoudig. Welke barrires moet je daarvoor overwinnen? Welke fasen van gedragsverandering moet je doorlopen? Vanuit de brede visie van gezondheidspromotie heeft dit handboek oog voor de achterliggende oorzaken van ons voedings- en bewegingsgedrag en voor de invloed van omgevingsfactoren. Hoe werkt de omgeving in op onze leefgewoonten? Spelen aanbod en beschikbaarheid een rol? Ten slotte maak je uitgebreid kennis met de actieve voedingsdriehoek, het Vlaamse
Voorlichtingsmodel voor evenwichtig eten en gezond bewegen. Als opvolger van de handleiding 'Hoe evenwichtige voeding bevorderen?', een klassieker in het voedingsonderwijs, vormt dit handboek een basiswerk voor studenten, voorlichters, ditisten, preventiewerkers en iedereen die rond voeding, gezond leven en voorlichting werkt
Inhoudsopgave : HOOFDSTUK 1 Voeding, lichaamsbeweging en gezondheid1.1 De relatie voeding, beweging en ziekte of gezondheid 1.2 Voedings- en bewegingsgedrag vandaag 1.3 Hoe benvloedbaar is ons voedings- en bewegingsgedrag? 1.4 De gezondheidsspecialist als informatiebron voor voeding? 1.5 De economische kosten van een ongezonde levensstijl 1.6 Ervaringen, oefeningen en reflecties HOOFDSTUK 2 Hoe verander je een voedings- en bewegingsgedrag? 2.1 Gezondheidsvoorlichting of gezondheidspromotie? 2.2 Determinanten van gedrag 2.3 Overzicht van verklarende theorien van gedrag 2.4 Van analyse van de determinanten naar het opzetten van interventies. De aanpak op maat 2.5 Besluit
2.6 Ervaringen, oefeningen en reflecties HOOFDSTUK 3. En de praktijk? Individu- en omgevingsgerichte aanpak 3.1 Individugericht werken: praktische toepassingen 3.2 Omgevingsgericht weken: toepassing settinggericht werken 3.3 Werken op maat: een gezonde leefstijl voor kwetsbare groepen 3.4 Ervaringen, oefeningen en reflecties HOOFDSTUK 4. De actieve voedingsdriehoek, een voorlichtingsmodel 4.1 Het belang voan voeding en beweging 4.2 Beschrijving van energie en voedingsstoffen 4.3 De actieve voedingsdriehoek van A tot Z 4.4 Het gebruik van de actieve voedingsdriehoek 4.5 Ervaringen, oefeningen en reflecties
Keywords: Agrotechnology and Food Sciences. Human Nutrition -- Human Nutrition and Health