Gezondheid kent geen grenzen - Galjaard, Hans, ....- (Amsterdam : Balans, 2008)
Ruim tien jaar na zijn grote succes Alle mensen zijn ongelijk komt Hans Galjaard met een belangrijk, veelomvattend nieuw boek. Het is een spectaculaire reis door de wereld van de wetenschap, in het bijzonder het fascinerende gebied van de genetica, waar enorme ontwikkelingen plaatsvinden. Met grote kennis van zaken beschrijft Galjaard, die als vooraanstaand geneticus bijna een halve eeuw in het hart van de internationale wetenschap heeft gewerkt, voor een groot publiek hoe de grenzen van het medische kunnen en handelen telkens worden verlegd. Het is moeilijk te overschatten hoeveel nieuwe inzichten er dankzij de genetische revolutie zijn verworven over evolutie en gezondheid van planten,dieren en mensen. Maar de enorme technologische vooruitgang kent ook nadelen. Zo weten we te weinig over de psychologische en sociale gevolgen van vroege kennis over een ernstig ziekterisico. Ook andere ethische kwesties spelen een rol: terwijl wij ons druk maken over ivf en prenatale diagnostiek, zijn in de Derde Wereld 30% van de zwangerschappen ongewenst, vinden miljoenen illegale abortussen plaats en wordt bij slechts de helft van de bevallingen professionele hulp verleend. De politieke regelgeving werkt vaak remmend op nieuwe technieken en medische mogelijkheden. Gezondheid kent geen grenzen is een toegankelijk en uiterst leesbaar handboek over de (on)mogelijkheden van de geneeskunde. Het beschrijft de verbluffende toepassingen van de genetica, de voortplantingstechnologie, de positie van de patiënt, de medicalisering, en de ethiek die de hypersnelle ontwikkelingen nauwelijks kan bijhouden. ...
Dan volgen acht hoofdstukken waaraan vele andere deskundigen hebben meegewerkt, over klinische genetica, technologie van de voortplanting, geboorte en kinderziekten en andere thema's die sterk in de publieke belangstelling leven. Goed en duidelijk geschreven, met veel aandacht voor ruimere maatschappelijke en niet strikt wetenschappelijke perspectieven. De bijgevoegde dvd waarop een aantal medisch-technische ontwikkelingen wordt gepresenteerd, verhoogt de waarde van het boek. Met talrijke illustraties en literatuuropgave; geen register.
Inhoudsopgave 1 Gezondheid kent geen grenzen 2 Klinische genetica 3 Andere toepassingen van gentechnologie 4 Technologie in de voortplanting 5 Toekomstverwachtingen 6 Veranderde gezondheidszorg 7 Geboorte en kinderziekten 8 Gezonde en zieke volwassenen 9 Maatschappelijke acceptatie en ethiek 10 (Mij een) Zorg
Keywords: Erfelijkheidsonderzoek; Genetica; Gezondheidszorg -- Nederland