Een inleiding tot de geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd - Devos, Isabelle, 1968-; Lambrecht, Thijs, 1977-; Limberger, Michael, 1966-; Van Bruaene, Anne-Laure, 1975-; Vanden Broecke, Steven, 1971-; Van Gelder, Klaas, ....-; Vermeir, René, 1965- (Wommelgem : Van In, 2008)
In dit handboek worden een aantal aspecten behandeld van de Europese geschiedenis gaande van de late vijftiende tot het einde van de achttiende eeuw. Hoewel de nadruk ligt op Europa, wordt ook veel aandacht besteed aan de mondiale context waarbinnen de Europese ontwikkelingen zich hebben voltrokken. Dit werk is een inleiding, bedoeld voor studenten hoger onderwijs en andere geïnteresseerden die willen kennismaken met de vroegmoderne geschiedenis. Het is daarom breed van opzet, maar tegelijk ook is het ook wetenschappelijk stevig onderbouwd. Doorheen de verschillende hoofdstukken wordt regelmatig ingegaan op de recente stand van het onderzoek in het vakgebied. InhoudsopgaveDeel I - Staten en hun evoluties Hoofdstuk 1 : Staatshervormingen Hoofdstuk 2 : De eeuw van Habsburg Hoofdstuk 3 : Europa in oorlog, 1618-1713 Hoofdstuk 4 : Op weg naar modernisering, 1713-1787 Deel II - Cultuur, kennis en religie Hoofdstuk 1 : Het humanisme van de Renaissance Hoofdstuk 2 : De Reformatie Hoofdstuk 3 : Confessionele identiteiten Hoofdstuk 4 : Onderwijs in de Late Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd Hoofdstuk 5 : De wetenschappelijke revolutie Hoofdstuk 6 : De Verlichting Deel III - Conjucturen en structuren Hoodstuk 1 : De bevolkingsevolutie Hoofstuk 2 : De levensstandaard Hoofdstuk 3 : De landbouw Hoofdstuk 4 : Nijverheid Hoofdstuk 5 : Handel Deel IV - Gemeenschappen, categorieën en relaties Hoofdstuk 1 : Sociale structuren Hoofdstuk 2 : Sociale categorieën Hoofdstuk 3 : Differentiatie Hoofdstuk 4 : Mensen in de marge Deel V - De Europese overzeese expansie Hoofdstuk 1 : Motieven, voorwaarden, middelen Hoofdstuk 2 : De Portugese weg naar Indië Hoofdstuk 3 : De incorporatie van een continent - Spanje en Amerika Hoofdstuk 4 : Kapers op de kust: Frankrijk, Engeland en de Republiek Hoofdstuk 5 : De impact van de kolonisatie op Europa Hoofdstuk 6 : Overzeese rivaliteiten na 1650
Keywords: Europa -- Geschiedenis; Nieuwe geschiedenis