Schrijfstijl : de basis van een goede tekst - Aalbrecht, Heidi, ....- (Amsterdam : Augustus, 2008)
Wanneer je een literaire tekst wilt schrijven, heb je kennis van de taal in al zijn verschijningsvormen nodig. Dit boek geeft op een originele wijze inzicht in de mogelijkheden en moeilijkheden van vorm en inhoud. De vorm kan de inhoud versterken, maar ook in de weg zitten. Aan de hand van veel citaten uit de literatuur laat de auteur zien hoe er goed gebruik gemaakt kan worden van bijvoorbeeld beeldspraak, maar ook hoe schrijvers soms de mist in gaan. In twee hoofdstukken worden zinsbouw en stijlmiddelen besproken. En tot slot zet de auteur 'de puntjes op de i' en bespreekt spelling en interpunctie. Het is niet zozeer een naslagwerk, maar een prettig geschreven cursus om in z'n geheel door te lezen en als leidraad bij het schrijven te gebruiken. Voor snel zoeken naar taalregels wordt verwezen naar het boek 'Voor de vorm' van Pyter Wagenaar*. Achterin 'Schrijfstijl' staat, na een lijst met gebruikte termen, wel een uitgebreid register, zodat men toch ook snel bepaalde zaken kan opzoeken. De schrijfster is redacteur en heeft een eigen tekstbureau.
Wilt u uw tekst laten publiceren? Zorg er dan voor dat de vorm een beoordeling van de inhoud niet in de weg staat. Kromme zinnen, vreemde perspectiefwisselingen, een woordkeuze die plotseling uit de toon valt, bij het schrijven liggen meer gevaren op de loer dan u wellicht denkt. Zelfs voor ervaren auteurs. Wat zijn de valkuilen, waar moet u op letten, en vooral: hoe moet het dan wel? Schrijfstijl. De basis van een goede tekst neemt u mee op een spectaculaire bergwandeling door de literatuur. Op sneeuwwitte toppen schitteren pareltjes van zinnen, maar het pad voert ook langs afgronden waarin huiveringwekkende gedrochten schuilen, misvormde zinnen waarvan sommige zelfs in druk zijn verschenen. U leert door de vele voorbeelden een gevoel ontwikkelen voor het verschil tussen een spannende zin en een zin die over het randje de afgrond in tuimelt. Samen met Voor de vorm. Taalvraagbaak voor schrijvers om de regels er gemakkelijk op na te kunnen slaan, hebt u met Schrijfstijl. De basis van een goede tekst alles bij de hand om foutloze kopij te schrijven